Turska: U operacijama "Eren" neutralizirano 40 terorista PKK-a

Operacija "Eren", nazvana po Erenu Bulbulu, 15-godišnjaku kojeg je teroristička organizacija PKK-a ubila 11. augusta 2017. godine, započela je u januaru s ciljem potpune eliminacije terorizma u zemlji
Turska: U operacijama "Eren" neutralizirano 40 terorista PKK-a

 Turska je do sada neutralizirala 40 terorista u sklopu operacija "Eren", pokrenutih unutar Turske 11. januara s ciljem iskorjenjivanja terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Turske vlasti često koriste riječ "neutralizovano", implicirajući da su se teroristi predali, da su ubijeni ili zarobljeni.

Govoreći u turskom Karsu, ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu rekao je da se Turska bori za osiguranje mira, sigurnosti i reda kako unutar tako i izvan granica zemlje.

Podsjetivši da je u subotu neutralizirano još šest terorista u ruralnim područjima okruga Nusaybin u jugoistočnoj provinciji Mardin, Soylu je kazao da se nastavljaju "Eren" operacije.

Kako je kazao, nastavljene su u 15 različitih područja s više od 15.670 učesnika.

Soylu je rekao da je do sada kroz operacije "Eren" neutralizirano 40 terorista.

Izjavio je da su operacije pokrenute u januaru, a uništeno je ukupno 770 špilja i skloništa.

Soylu je pojasnio da je zaplijenjen i veliki broj eksplozivnih naprava, municije i oružja.

Operacija "Eren", nazvana po Erenu Bulbulu, 15-godišnjaku kojeg je teroristička organizacija PKK-a ubila 11. augusta 2017. godine, započela je u januaru s ciljem potpune eliminacije terorizma u zemlji.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističke organizacije PKK-a.