Turska: U operaciji protiv krijumčarenja historijskih predmeta privedeno 76 od ukupno 92 osumnjičenih

U operaciji kodnog naziva "Anadolu" razbijen je lanac krijumčarenja, a u Turskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji su zaplijenjena 4.122 djela od historijskog značaja
Turska: U operaciji protiv krijumčarenja historijskih predmeta privedeno 76 od ukupno 92 osumnjičenih

U velikoj operaciji protiv lanca krijumčarenja historijskim predmetima u Turskoj je privedeno 76 od ukupno 92 osumnjičenih, javlja Anadolu Agency (AA).

Odjel Uprave policije za borbu protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja i Ured državnog tužilaštva Turske u Adani pokrenuli su opsežnu operaciju kodnog naziva “Anadolu“, a riječ je o operaciji koja se vodi protiv lanca međunarodnog krijumčarenja predmetima od historijskog značaja.

Dvogodišnjom istragom je otkriven lanac krijumčara i dešifrirana njegova rukovodeća struktura sa kontaktima na međunarodnom planu, a utvrđeno je da su vrijedni historijski predmeti ilegalno iznošeni iz Turske u SAD i zemlje Evrope.

Inspektori Ministarstva kulture i turizma Turske su pronšli 52 vrijedna historijska predmeta koji su prokrijumčareni iz Turske i stavljeni u kataloge prodaje u devet evropskih i američkih aukcijskih kuća.

Utvrđeno je kako su ti predmeti prodavani sa lažnim posjedovnim dokumentima i kako je novac (blizu 26 miliona turskih lira) prebačen na bankovne račune članova krijumčarske organizacije.

Po okončanju istrage i prikupljanju dokaza, Ured državnog tužilaštva Turske u Adani je izdao naloge za lišavanje slobode ukupno 92 osumnjičene osobe.

Postupajući po nalogu tužilaštva, nadležne policijske ekipe su pokrenule akcije privođenja na području 30 turskih provincija. Rano jutros su izvršeni pretresi na 108 adresa i to u 91 stambenom i 17 poslovnih objekata.

Do sada je slobode lišeno 76 osumnjičenika, među kojima je i petero kolekcionara. Akcije privođenja i dalje traju, a zaplijenjene su veće količine predmeta od historijskog značaja.

U okviru te velike operacije protiv kanala krijumčara historijskim predmetima u Turskoj je zatraženo i zamrzavanje imovine sedam osumnjičenih, uključujući i čelnika te kriminalne grupe, koji je priveden u hotelu u distriktu Silifke, u provinciji Mersin.

Uporedo s tim, tokom dvogodišnje istrage u četiri navrata su u Turskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji zaplijenjena ukupno 4.122 djela od historijskog značaja.