1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: U pokušaju ilegalnog prelaska u Grčku i Siriju uhapšeno pet osoba,dvoje terorista FETO-a i jedan terorista PKK-a
Turska: U pokušaju ilegalnog prelaska u Grčku i Siriju uhapšeno pet osoba,dvoje terorista FETO-a i jedan terorista PKK-a

Turska: U pokušaju ilegalnog prelaska u Grčku i Siriju uhapšeno pet osoba,dvoje terorista FETO-a i jedan terorista PKK-a

U saopćenju Ministarstva odbrane Republike Turske navodi se da je borba protiv ilegalnih prelazaka granica nastavljena

A+A-

Granične jedinice turskih snaga su pri pokušaju ilegalnog prelaska u Grčku i Siriju uhvatile pet osoba među kojima su i dva pripadnika terorističke organizacije FETO i jedan terorista PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva odbrane Republike Turske navodi se da je borba protiv ilegalnih prelazaka granica nastavljena.

Ističe se da je pri pokušaju ilegalnog prelaska u Grčku i Siriju uhvaćeno pet osoba te da je utvrđeno da se među uhvaćenim osobama nalaze dvoje terorista FETO-a i jedan terorista PKK-a.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi terorističke organizacije FETO godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna.

Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristiPKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

HABERE YORUM KAT