Turska: Uhapšeno 220 osumnjičenih zbog utaje poreza u vezi sa gorivom

Uhapšeno je 220 osumnjičenih za nanošenje finansijske štete vladinim organima putem informacionih sistema
Turska: Uhapšeno 220 osumnjičenih zbog utaje poreza u vezi sa gorivom

Policija je danas uhapsila 220 osoba širom Turske u najvećoj akciji protiv utaje poreza u vezi sa gorivom u istoriji zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijska akcija pod nazivom "Silici" sprovodi se u 50 provincija, kao deo istrage koju je pokrenulo glavno javno tužilaštvo u Istanbulu.

Uhapšeno je 220 osumnjičenih za nanošenje finansijske štete vladinim organima putem informacionih sistema, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.

Zaplenjeni su kompjuteri i mobilni telefoni, kao i finansijski dokumenti, tokom akcija koje su obavljene uz učešće poreskih inspektora i specijalista za prihode na 242 punkta, uključujući 170 benzinskih pumpi i 23 kompanije za distribuciju goriva.

Podaci o prodaji najmanje 608 miliona litara goriva izbrisani su sa benzinskih pumpi putem neovlašćene upotrebe kontrolnog sistema.

To je dovelo do gubitka goriva u vrednosti od 3,6 milijardi turskih lira, odnosno 482 miliona dolara, što je Tursku koštalo 15 milijardi lira, odnosno više od dve milijarde dolara tokom pet godina, pokazali su podaci Odbora za istragu finansijskih zločina (MASAK).