Turska uspješno testirala mornarički top domaće proizvodnje

Novi mornarički top kalibra 76/62 mm testiran je na testnom poligonu Karapinar, uz prisustvo resornog ministra i vojnog vrha Turske
Turska uspješno testirala mornarički top domaće proizvodnje

Turske oružane snage uspješno su testirale mornarički top koji je još jedan u nizu proizvoda turske odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

Testiranju je prisustvovao ministar odbrane Turske Hulusi Akar te načelnik Generalštaba turske vojske Yasar Guler, komandanti kopnenih, zračnih i pomorskih snaga Turske i drugi zvaničnici.

Novi mornarički top kalibra 76/62 mm testiran je na testnom poligonu Karapinar, a prisutnim se posredstvom video poruke obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Resorni ministar Akar čestitao je svima koji učestvuju u razvoju i proizvodnji novih sistema oružja u Turskoj te je dodao da će i dalje biti vođena briga o potrebama turskih oružanih snaga.

Kazao je da Turska ubrzano radi na obuci osoblja i razvoju domaće proizvodnje vojne opreme i oružja i da je uz podršku i vodstvo turskog predsjednika Erdogana podignut stepen prisustva domaće opreme i oružja na 80 posto.

“Bez posustajanja ćemo nastaviti činiti sve što je potrebno kako bismo branili i očuvali suverenitet i nezavisnost države i sigurnost i prava našeg naroda“, poručio je Akar.

Podsjetivši kako Turska u prošlosti nije mogla ni za novac kupiti neka oružja, Akar je kazao da razvoj nacionalne odbrambene industrije za Tursku nije bila stvar izbora, već prijeke potrebe.

“Doskora nismo proizvodili ni pješadijske puške, a sada proizvodimo svo lako oružje, oklopnjake, helikoptere, bespilotne letjelice, borbene bespilotne letjelice, brodove, artiljerijska sredstva… Radimo i dalje na razvoju i odlučni smo u tome“, poručio je Akar.

Naglasivši kako prijateljske, savezničke i bratske zemlje imaju velika očekivanja od Turske, Akar je kazao da niko ne treba sumnjati da će Turska nastaviti progres i razvoj na svim poljima.

“Turska je jaka država općenito sa svojom historijom, vrijednostima i oružanim snagama. To treba znati i vidjeti. Do sada smo odlučnim stavom branili svoja prava i interese i to ćemo i nastaviti“, poručio je Akar.

Nakon uspješnog testiranja mornaričkog topa, čelnik kompanije MKE Yasin Akdere poklonio je ministru Akaru čahuru projektila koji je korišten u testnoj paljbi.