Turska vazduhoplovna industrija provodi projekte bespilotnih letjelica, aviona i helikoptera

Izvršni direktor Turske vazduhoplovne industrije (TAI) Temel Kotil kazao je da je najvažniji projekat nacionalnog borbenog aviona, dodajući da je samo na tom projektu angažovano oko 6.000 ljudi
Turska vazduhoplovna industrija provodi projekte bespilotnih letjelica, aviona i helikoptera

Turska vazduhoplovna industrija (TAI) provodi dva projekta bespilotnih letjelica (UAV), zajedno s tri projekta aviona i šest helikoptera, uključujući nacionalni borbeni avion (MMU), rekao je izvršni direktor Temel Kotil u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Kotil je kazao da je najvažniji od ovih projekata nacionalni borbeni avion, dodajući da je samo na tom projektu angažovano oko 6.000 ljudi, od čega polovina iz TAI-a, a ostali iz drugih kompanija.

Kako je rekao, avion pete generacije ima samo jednog pilota, dok umjetna inteligencija služi kao drugi pilot, napominjući da je njihov nacionalni borbeni avion dizajniran upravo s takvim karakteristikama.

Istakao je da će nacionalni borbeni avion poletjeti 2025. godine, a zatim će biti isporučen turskim zračnim snagama.

Motor je razvila turska kompanija za proizvodnju motora TR Motor, zajednička kompanija TAI-ija i turskog SSTEK-a. Stajni trap će zajednički razvijati italijanska i turska kompanija, a Turska će posjedovati intelektualna prava.

"Da su nam dali licencu za F-35, mjesečno bismo izrađivali dvije jedinice. Važni su licenca i prava intelektualnog vlasništva. Inače, mi trenutno već imamo mogućnosti da napravimo F-35", rekao je izvršni direktor TAI-ja Kotil te dodao:

"Od samog početka pokušavamo nacionalni borbeni avion učiniti što više lokalnim proizvodom. Sve mora biti domaće i nacionalno da bi to potom prodali prijateljskim zemljama. Ne preostaje nam ništa drugo nego da proširimo ovaj proces tokom narednog perioda, uključujući i proizvodnju motora."