Turska zabrinuta zbog suspenzije aktivnosti parlamenta u Tunisu

S tog aspekta, nadamo se da će što prije u okviru odredbi Ustava Tunisa što prije biti vraćen demokratski legitimitet. Ne sumnjamo da će narod Tunisa, koji se uspješno izborio s mnogim izazovima na putu ka demokratiji, prevazići i trenutni test...
Turska zabrinuta zbog suspenzije aktivnosti parlamenta u Tunisu

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izrazilo je zabrinutost zbog suspenzije aktivnosti parlamenta koji predstavlja volju naroda u Tunisu, javlja Anadolu Agency (AA).

”Duboko smo zabrinuti zbog suspenzije aktivnosti parlamenta koji predstavlja volju naroda, do koje je došlo 25. jula 2021., dana kada se u Tunisu obilježava Dan Republike“, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Naglašeno je kako s aspekta demokratskog procesa u skladu s očekivanjima naroda, Tunis predstavlja primjer priče o uspjehu te da je kako za sam Tunis, tako i za cijeli region važno zaštiti ovaj izuzetni položaj i demokratska ostvarenja zemlje.

”S tog aspekta, nadamo se da će što prije u okviru odredbi Ustava Tunisa što prije biti vraćen demokratski legitimitet. Ne sumnjamo da će narod Tunisa, koji se uspješno izborio s mnogim izazovima na putu ka demokratiji, prevazići i trenutni test. Turska će nastaviti biti uz narod Tunisa i Tunis s kojim njeguje snažne historijske veze”, navedeno je u saopćenju.