Turska završava testiranje kineske vakcine protiv COVID-19

Period od 14 dana testiranja završava u srijedu, a ako rezultati ispitivanja budu pozitivni, Agencija za lijekove i medicinske proizvode će za ovu vakcinu izdati hitno odobrenje za upotrebu
Turska završava testiranje kineske vakcine protiv COVID-19

Turska će u srijedu završiti ispitivanje kineske vakcine protiv koronavirusa nakon čega započinje masovnu vakcinaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Tri miliona doza vakcina koje je proizveo SinoVac stiglo je u Tursku 30. decembra. Prebačene su u medicinsko skladište Ministarstva zdravlja.

Uzorci vakcine odneseni su u laboratoriju turske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (TITCK) na ispitivanje u trajanju od 14 dana.

Ako rezultati ispitivanja budu pozitivni, TITCK će za ove vakcine izdati hitno odobrenje za upotrebu. Vakcine će se u provincije transportovati u hladnjačama kako bi se održao hladni lanac.

Vakcinacija će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku biće vakcinisani zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive u prepunim mjestima kao što su skloništa. U sljedećem koraku biće vakcinisani radnici u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću. U trećoj fazi vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću, mladi i oni koji imaju posao. U završnoj fazi biće vakcinisane sve preostale osobe.

Građani će morati preko interneta zakazati termin za primanje vakcine. Biće primijenjene dvije doze s razmakom od 28 dana.

Od decembra 2019, pandemija COVID-19 odnijela je više od 1,94 miliona života u 191 zemlji i regiji, prema podacima američkog Univerziteta "Johns Hopkins".

Kako je pandemija tokom posljednje sedmice u zamahu, posebno u SAD-u, Brazilu i Evropi, mnogi se raduju vakcinama za imunizaciju.