1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turska: Završena restauracija teatra starog 2.200 godina
Turska: Završena restauracija teatra starog 2.200 godina

Turska: Završena restauracija teatra starog 2.200 godina

Prečnik helenističkog teatra iznosi 94 metra i imao je kapacitet da primi 15.000 osoba

A+A-

Radovi na restauraciji drevnog teatra starog 2.200 godina u turskoj provinciji Denizli okončani su ovog mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Restauracija i iskopavanja pod vodstvom profesora Celala Simseka vec godinama se obavljaju u drevnom gradu Laodikeji, koji je na UNESCO-vom okvirnom spisku, dok su urbana pozorišta završena.

Simsek je na konferenciji za novinare rekao da je pozorište s kapacitetom od 15.000 ljudi oživljeno zahvaljujući projektu obnove započetom 2019. godine.

"Ovo je najopsežniji projekt čija je restauracija završena u tako kratkom vremenu", rekao je Simsek, napominjući da je tim primijenio tehnike restauracije prema međunarodnim kriterijima.

Simsek je dodao da je u projektu učestvovalo deset akademika, specijalni arhitekti, 12 arheologa, četvoro radnika za obnavljanje i 20 radnika, koji su za 15 godina uspjeli odraditi ono što se godinama gradilo, a sve zahvaljujući doprinosima Južnoegejske razvojne agencije i gradske opštine Denizli.

Prema UNESCO-u, Laodikeja je jedini drevni grad u regionu s dva tetra.

Prečnik helenističkog teatra iznosi 94 metra a drugi, sjeverni teatar, napravljen u drugom stoljeću ima prečnik od 124 metra.

Teatar napravljen prije 2.200 godina, odnosno u doba helenizma, mogao je primiti 15.000 ljudi, dok je sjeverni teatar imao kapacitet od 20.000 ljudi.

HABERE YORUM KAT