Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su turski komandosi neutralizirali četvoro terorista YPG/PKK-a koji su pokušali da uđu u regiju oslobođenu tokom operacije “Izvor mira“
Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije

Turske snage sigurnosti neutralizirale su četvoro terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su turski komandosi neutralizirali četvoro terorista YPG/PKK-a koji su pokušali da uđu u regiju oslobođenu tokom operacije “Izvor mira“.

Turske snage su u proteklih pet godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama “Štit Eufrata“ (2016.), “Maslinova grana“ (2018.) i “Izvor mira“ (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.