Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a u Siriji

U saopćenju Ministarstva navodi se kako su turski komandosi neutralizirali teroriste koji su se pokušali infiltrirati na područje obuhvaćeno operacijom "Izvor mira"
Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a u Siriji

Turske sigurnosne snage neutralizirale su četvoro terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije, saopćilo je Ministarstvo odbrane Republike Turske u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva navodi se kako su turski komandosi neutralizirali teroriste koji su se pokušali infiltrirati na područje obuhvaćeno operacijom "Izvor mira".

Od 2016., Turska je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata” (2016.), ”Maslinova grana“ (2018.) i ”Izvor mira” (2019.).

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, SAD-u i EU, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.