1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a u Siriji
Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a u Siriji

Turske snage neutralizirale četvoro terorista YPG/PKK-a u Siriji

U saopćenju ministarstva navodi se kako su turski komandosi neutralizirali teroriste koji su otvorili vatru na područje obuhvaćeno operacijom "Izvor mira"

A+A-

Turske sigurnosne snage neutralizirale su četvoro terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije, saopćilo je u srijedu Ministarstvo odbrane Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske navodi se kako su turski komandosi neutralizirali četvoro terorista koji su otvorili vatru na područje obuhvaćeno operacijom "Izvor mira".

Turske institucije koriste termin "neutralizirani" za teroriste koji su tokom antiterorističkih operacija ubijeni ili su se predali turskim snagama.

Od 2016., Turska je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata” (2016.), ”Maslinova grana“ (2018.) i ”Izvor mira” (2019.).

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskoj uniji (EU), odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

 

HABERE YORUM KAT