Turske snage neutralizirale devetoro terorista PKK-a na sjeveru Sirije

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su turski specijalci neutralizirali devetoro terorista PKK-a, među kojima osam u zoni operacije "Izvor mira" i jednog u zoni operecaije"Štit Eufrata"
Turske snage neutralizirale devetoro terorista PKK-a na sjeveru Sirije

Najmanje devet pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG neutralizirano je u operaciji koju su Turske oružane snage (TSK) izvele na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su turski specijalci neutralizirali devetoro terorista PKK-a, među kojima osam u zoni operacije "Izvor mira" i jednog u zoni operecaije"Štit Eufrata".

Dodano je kako turske snage odlučno nastavljaju borbu protiv terorizma.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, od 2016. izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Operacije su provedene na bazi međunarodnog prava na samoodbranu.