Turske snage neutralizirale jednog od istaknutih čelnika terorističke grupe PKK-a na sjeveru Iraka

Antiterorističku akciju na planini Kandil izveli su pripadnici turske obavještajne službe MIT i turske vojske
Turske snage neutralizirale jednog od istaknutih čelnika terorističke grupe PKK-a na sjeveru Iraka

Nacionalna obavještajna služba Turske (MIT) i Turske oružane snage (TSK) izveli su uspješnu antiterorističku akciju u kojoj je neutraliziran jedan od najistaknutijih članova rukovodećeg kadra terorističke organizacije PKK/KCK na sjeveru Iraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je da je na sjevernoiračkoj planini Kandil neutraliziran terorist Mehmet Hatip Ariturk, koji je koristio kodno ime “Delil Siirt“ i bio takozvani čelnika PKK-a za regiju Kirkuka.

Ariturk se tereti za organiziranje brojnih terorističkih aktivnosti tokom 2015. godine u sirijskom Afrinu, a 2016. godine je u Kirkuku radio na nabavkama teškog naoružanja i raketa koje teroristi PKK-a koriste u napadima na Tursku.

Neutralizirani terorist Ariturk je organizirao i obavještajne aktivnosti terorističke mreže PKK-a i bio je jedan od ideologa te terorističke organizacije na planini Kandil.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.