Turske snage neutralizirale trojicu terorista PKK na sjeveru Sirije

U saopćenju iz Ministarstva odbrane Turske navodi se kako su teroristi iz regije Tal Rifat otvorili vatru prema zoni operacije operacije "Štit Eufrata"
Turske snage neutralizirale trojicu terorista PKK na sjeveru Sirije

 Turske snage neutralizirale su trojicu pripadnika terorističke organizacije YPG/PKK na sjeveru Sirije, saopćilo je Ministarstvo odbrane Republike Turske u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako su teroristi iz regije Tal Rifat otvorili vatru prema zoni operacije operacije ”Štit Eufrata“. U odgovoru turskih snaga sigurnosti neutralizirana su tri pripadnika PKK-a.

Turske vlasti često koriste termin ”neutralizirani” za teroriste koji su se predali, ubijeni su ili su zarobljeni.

Od 2016. godine, Turska je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata” (2016.), ”Maslinova grana“ (2018.) i ”Izvor mira” (2019.).

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.