Turske snage od jučer neutralizirale 17 terorista PKK

Najmanje 17 pripadnika terorističke organizacije PKK neutralizirano je u operaciji turske vojske, nakon što je jučer u razmjeni vatre s teroristima jedan turski vojnik položio život kao šehid
Turske snage od jučer neutralizirale 17 terorista PKK

Najmanje 17 pripadnika terorističke organizacije PKK neutralizirano je u operaciji turske vojske, nakon što je jučer u razmjeni vatre s teroristima jedan turski vojnik položio život kao šehid, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici terorističke organizacije PKK/YPG jučer su pokušali infiltrirati se u područje operacije "Maslinova grana", zoni nasuprot južne granice Turske, pri čemu je došlo do razmjene vatre. U sukobu je život položio kao šehid pripadnik turskih snaga Mehmet Altun.

Turske snage su u brzom odgovoru neutralizirale najmanje šest terorista PKK, nakon čega je specijalna jedinica turske vojske pokrenula operaciju u regiji, uz podršku dronova iz zraka.

U kratkom periodu ustanovljene su lokacije terorista, a u akciji je neutralizirano najmanje njih 11, čime je ukupan broj neutraliziranih terorista od jučer porastao na 17.

Turska je 2016. godine pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata” (2016.), ”Maslinova grana“ (2018.) i ”Izvor mira” (2019.).

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.