1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turske snage slobode lišile trojicu terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije
Turske snage slobode lišile trojicu terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije

Turske snage slobode lišile trojicu terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije

Teroristi su zaustavljeni u zoni obuhvaćenoj operacijom ”Maslinova grana“, nedaleko od južne granice Turske

A+A-

Turske snage su slobode lišile najmanje trojicu terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije, nedaleko od južne granice Turske, saopćilo je Ministarstvo odbrane te zemlje u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristi, koji su namjeravali narušiti mir i sigurnost u zoni obuhvaćenoj operacijom Maslinova grana, zaustavljeni su prije nego što su ostvarili svoje zle namjere, saopćeno je iz turskog ministarstva.

Turske trupe na tom području se nalaze kao dio inicijative obezbjeđivanja sigurnosti granice, ali i borbi protiv terorizma.

Turska je od 2016. organizirala tri uspješne antiterorističke operacije duž granice na sjeveru Sirije, a kako bi se onemogućilo formiranje terorističkog koridora, a obezbijedila mirna sredina za lokalno stanovništvo. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata” (2016.), ”Maslinova grana” (2018.), te ”Izvor mira“ (2019.).

Tokom kampanje usmjerene protiv Turske duže od 30 godina, teroristi PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, SAD-u i EU, usmrtili su više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

HABERE YORUM KAT