Turske snage u februaru neutralizirale 126 terorista PKK-a

Pripadnici Oružanih snaga Republike Turske (TSK), policija, žandarmerija i obavještajne službe (MIT), uz podršku lokalnih stražara nastavljaju voditi odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija čiji je cilj unijeti nemir i nesigurnost
Turske snage u februaru neutralizirale 126 terorista PKK-a

U akcijama usmjerenim protiv terorista YPG/PKK-a, koje su pripadnici snaga sigurnosti u februaru organizirali u Turskoj i inostranstvu, neutralizirano je 126 terorista.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Turske (TSK), policija, žandarmerija i obavještajne službe (MIT), uz podršku lokalnih stražara nastavljaju voditi odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija čiji je cilj unijeti nemir i nesigurnost.

Sigurnosne snage bez obzira na mnoge poteškoće na terenu, uključujući konfiguraciju tla i nepovoljne vremenske uslove, nastavile su i u februaru zadavati teške udarce teroristima YPG/PKK-a bez obzira da li se nalaze u gradskim središtima ili na periferiji.

Podaci do kojih je došao novinar Anadolu Agency (AA) pokazuju kako je u kopnenim i zračnim akcijama u Turskoj i inostranstvu, provedenim u februaru neutralizirano 126 terorista.

Tom prilikom, slobode je lišeno 487 osoba, među kojima je 80 njih zadržanih u pritvoru. U toku je procesuiranje ostalih.

Do 27. februara 2021. godine pripadnicima snaga sigurnosti predao se 31 član terorističke organizacije PKK/KCK.

Nastavljene su i operacije ”Eren”, koje je u januaru pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a koje su naziv dobile po Erenu Bulbulu, kojeg su teroristi usmrtili 11. augusta 2017. godine.

U tim okvirima, u februaru su pokrenute operacije u Bitlisu, Siirtu, Tunceliju, Hatayu, Osmaniyeu, Gaziantepu, Hakkariju i Sirnaku.

Pripadnici snaga sigurnosti nastavljaju pretraživati teren u Istočnoj i Jugoistočnoj Anadoliji te tragati za teroristima.

Terorista Ibrahim Sengul, kodnog imena ”Bedrettin Bedirhan”, zadužen za tzv. područje Amanos, a koji se nalazio na crvenoj potjernici, neutraliziran je 3. februara.

Sengul se teretio za upletenost u nekoliko terorističkih činova izvedenim od 1997. godine do 2004. godine, izvedenim na području provincije Hatay, u kojima su poginuli i ranjeni civili i pripadnici snaga sigurnosti.

Terorista se teretio i za upletenost u mnogim pljačkama, paljevinama vozila, uništavanju imovine, otmicama i prijetnjama.

Također, u akciji MIT-a, 10. februara na području Sinjara, u Iraku, uhvaćen je Ibrahim Parim, tzv. član za logistiku terorista PKK/KCK-a i prebačen u Tursku.