Turski "ledeni muzej" posjetiocima omogućava polarne šetnje

Izložba uključuje 22 djela izgrađena od leda, uključujući kartu Turske i iglo
Turski "ledeni muzej" posjetiocima omogućava polarne šetnje

Turski "ledeni muzej" Ata u istočnoj provinciji Erzurum, jednom od najvažnijih središta zimskog turizma u zemlji, sada posjetioce dočekuje s novim umjetničkim djelima, jvlja Anadolu Agency (AA).

Muzej, jedini ove vrste u Turskoj, osnovan je u saradnji sa Univerzitetom Ataturk i Razvojnom agencijom za sjeveroistočni Anadoliju (KUDAKA). Otvoren je prošle godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk u Erzurumu, jednom od gradova u kojem je zimska sezona oštra.

Turski "ledeni muzej" posjetiocima omogućava polarne šetnje

Predstavnici fakulteta na univerzitetskom kiparskom odsjeku u intervalima proizvode nove skulpture.

Na izložbi s temom "Republika i dijete" i "So i led" prikazana su ukupno 22 djela izrađena od leda, uključujući iglo, kartu Turske, tursku zastavu i kip Nene Hatun, jednog od važnih simbola grada.

Muzej, koji sadrži ledene skulpture osvijetljene posebnim sistemima posjetioce u kaputima, zbog hladnoće, vodi na putovanje kroz skulpture.

- "Mnogi radovi grijani i kombinovani s željezom"-

Mustafa Bulat, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk, rekao je za AA da je muzej otvoren 15. jula prošle godine uz podršku Omera Comaklija, rektora Univerziteta.

Bulat je rekao da su za pripremu izložbe trebala tri mjeseca.

"Mnoga djela poput igloa, kipovi poput ptice Huma za djecu, morskog konjica i male jedrilice, mapa Turske i turske zastave i Nene Hatun, jednog od simbola Erzuruma, grijani su željezom i zatim kombinovani zajedno", rekao je Bulat.

Dodao je da imaju cilj doprinijeti gradskom turizmu upoznavanjem kulture regije i čekaju posjetioce da dođu u muzej.

"Završićemo projekte u pripremi za 12. mart (godišnjicu oslobađanja Erzuruma od neprijateljske okupacije) i 23. juli (godišnjicu kongresa u Erzurumu)", rekao je Bulat.

Naveo je da će i dalje biti domaćini radionice i promovisati Erzurum pozivajući tamo međunarodne umjetnike.

- Izložba "So i led"-

Caner Yedikardes, član univerzitetskog Odsjeka za keramiku, rekao je da je izložba s temom "Sol i led" stvorena kombinovanjem leda i keramičkih materijala.

"Razmišljao sam kako povezati led sa staklom napravljenim od terakote? Htio sam ga procijeniti kad je to bilo moguće", rekao je.

Halil Daskesen, nastavnik na kiparskom odsjeku, rekao je da je izradio skulpturu u obliku klavira posvećenu Muammeru Sunu, bivšem učitelju muzike i turskom kompozitoru.

"Klavir je bio posebno posvećen Muammeru Sunu. U spomen na našeg učitelja, koji je napisao himnu za 40. godišnjicu našeg Univerziteta, dva mjeseca ćemo okupljati ljubitelje umjetnosti", rekao je on.