Turski ministar industrije i tehnologije Varank: Turska će proizvesti 50 miliona doza inovativne vakcine

Ukoliko sve faze budu uspešno završene, imaćemo kandidata za vakcinu na kraju godine, sa kapacitetom od 50 miliona doza, rekao je Mustafa Varank, turski ministar industrije i tehnologije
Turski ministar industrije i tehnologije Varank: Turska će proizvesti 50 miliona doza inovativne vakcine

Ukoliko sve faze budu uspešno završene, Turska će imati 50 miliona doza inovativne vakcine protiv koronavirusa, izjavio je ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, javlja Anadolu Agency (AA).

Prva faza ispitivanja vakcine na ljudima počela je u subotu, kazao je Varank novinarima.

Ukazujući da proces razvoja vakcine nije lak, ministar je kazao da bi prva faza mogla biti završena za dva meseca najranije.

"Ukoliko sve faze budu uspešno završene, imaćemo kandidata za vakcinu na kraju godine, sa kapacitetom od 50 miliona doza", rekao je Varank.

Ministar je naveo i da neke zemlje žele da rade sa Turskom na razvoju vakcine.

"Neke zemlje su spremne da izvedu treću fazu ispitivanja sa Turskom. Ukoliko se odlučimo za takav način rada, proces će biti skraćen i reputacija vakcine će porasti, jer će biti reč o međunarodnom radu", dodao je Varank.

Kandidat za vakcinu protiv koronavirusa, koji su zajedno razvili Mayda Gursel sa turskog Bliskoistočnog tehničkog univerziteta i Ihsan Gursel sa univerziteta Bilkent, zasnovan je na principu oponašanja neinfektivnog oblika virusa.