1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turski ministar odbrane Akar: Na sjeveru Sirije i Iraka od 1. marta neutralizirano više od 200 terorista
Turski ministar odbrane Akar: Na sjeveru Sirije i Iraka od 1. marta neutralizirano više od 200 terorista

Turski ministar odbrane Akar: Na sjeveru Sirije i Iraka od 1. marta neutralizirano više od 200 terorista

Akar je kazao da je o situaciji na sjeveru Sirije danas telefonom razgovarao s ruskim ministrom odbrane Shoyguom

A+A-

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je da je danas imao izuzetno konstruktivan telefonski razgovor sa ruskim kolegom Sergeyom Shoyguom, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar je novinarima u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) kazao da turske oružane snage u okviru ranije postignutih dogovora provode određene aktivnosti na sjeveru susjedne Sirije.

“U skladu s tim dogovorima se djeluje kako bi sukobljene strane poštivale odredbe o prekidu sukoba. Naše hrabre oružane snage žestoko odgovaraju na sva uznemiravanja i napade. Od 1. marta do sada je bilo pokušaja terorističkih napada. Nasuprot tome, na sjeveru Sirije i Iraka je neutralizirano više od 200 terorista“, kazao je Akar.

On je podsjetio da su Turska i Rusija postigle sporazum o primirju u sirijskoj regiji Idlib, a da je baš danas imao konstruktivan razgovor s ruskim kolegom Shoyguom.

“Razgovarali smo o svim pitanjima i kršenjima sporazuma. Saglasni smo da je neophodno poduzeti određene zajedničke mjere u tom kontekstu. Zajednički nam je cilj da prekid sukoba potraje i da se pretvori i trajni mir u regiji. Turska će i dalje predano raditi na tome“, naglasio je Akar.

HABERE YORUM KAT