Turski ministar odbrane Akar: Na sjeveru Sirije i Iraka od 1. marta neutralizirano više od 200 terorista

Akar je kazao da je o situaciji na sjeveru Sirije danas telefonom razgovarao s ruskim ministrom odbrane Shoyguom

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2021 20:36
Turski ministar odbrane Akar: Na sjeveru Sirije i Iraka od 1. marta neutralizirano više od 200 terorista

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je da je danas imao izuzetno konstruktivan telefonski razgovor sa ruskim kolegom Sergeyom Shoyguom, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar je novinarima u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) kazao da turske oružane snage u okviru ranije postignutih dogovora provode određene aktivnosti na sjeveru susjedne Sirije.

“U skladu s tim dogovorima se djeluje kako bi sukobljene strane poštivale odredbe o prekidu sukoba. Naše hrabre oružane snage žestoko odgovaraju na sva uznemiravanja i napade. Od 1. marta do sada je bilo pokušaja terorističkih napada. Nasuprot tome, na sjeveru Sirije i Iraka je neutralizirano više od 200 terorista“, kazao je Akar.

On je podsjetio da su Turska i Rusija postigle sporazum o primirju u sirijskoj regiji Idlib, a da je baš danas imao konstruktivan razgovor s ruskim kolegom Shoyguom.

“Razgovarali smo o svim pitanjima i kršenjima sporazuma. Saglasni smo da je neophodno poduzeti određene zajedničke mjere u tom kontekstu. Zajednički nam je cilj da prekid sukoba potraje i da se pretvori i trajni mir u regiji. Turska će i dalje predano raditi na tome“, naglasio je Akar.