Turski ministar pravde Gul: Zaslužene sudske kazne do sada izrečene za 4.130 optuženih za pokušaj puča

Ministar pravde Turske Abdullhamit Gul je na otvaranju simpozijuma u Istanbulu kazao da je pokušaj vojnog udara 15. jula 2016. godine u Turskoj bio jedna od najvećih historijskih izdaja, ali da je osuječen jednim od najvećih narodnih otpora
Turski ministar pravde Gul: Zaslužene sudske kazne do sada izrečene za 4.130 optuženih za pokušaj puča

Ministar pravde Republike Turske Abdulhamit Gul izjavio je kako je na turskim sudovima prvostepeno suđenje završeno u 275 od ukupno 289 optužnica za pokušaj vojnog udara kojeg je teroristička organizacije FETO izvela 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Do danas su zaslužene kazne izrečene za 4.130 optuženika, uključujući i 2.332 doživotne zatvorske kazne“, kazao je Gul na otvaranju IV Međunarodnog simpozijuma “15 Juli“ kojeg organiziraju istanbulska općina Uskudar, Marmara univerzitet i Udruženje “15. Juli“.

Ističući kako je u noći pokušaja vojnog udara svijet svjedočio jednoj od najvećih historijskih izdaja, ali i jednom od najvećih narodnih otpora nasuprot pučista, Gul je kazao da se taj epski događaj neće i ne smije zaboraviti te je dodao da je herojstvo 17-godišnjeg šehida Abdullaha Tayyipa Olcuka ili herojstvo poginulog policijskog specijalca Demeta Sezena ili bilo kog građanina Turske koji je stao na branih domovine koju su napali teroristi FETO-a.

Ističući kako se pokušaj vojnog udara 15. jula 2016. godine razlikovao od prethodnih takvih udara po tome što su prvi put direktno napadnute demokratske institucije i narod koji nije pognuo glavu, već je ustao i branio svoju demokraciju.

On je dodao da se taj izdajnički čin od prethodnih vojnih udara razlikovao i po svojim ciljevima koje je moguće shvatiti ako se analiziraju dešavanja koja su prethodila i koja su se desila nakon toga u regiji, sa akcentom na susjednu Siriju.

“Naš narod je te noći napravio historijski korak i osujetio napad na njegovo bivstvo“, poručio je Gul.

Resorni turski ministar Gul dalje je kazao kako tursko pravosuđe vodi opsežne procese kako bi se identificirali svi odgovorni za pokušaj vojnog udara kojeg su izveli teroristi FETO-a koji su godinama infitrirani u turske snage i institucije.

“To se ne odnosi samo na FETO, već Turska neće dozvoliti postojanje bilo kakvih paralelnih struktura unutar države, nikakvih ilegalnih tvorevina. Turska i njeno pravosuđe će nastaviti odlučnu borbu protiv FETO-a sve dok se u potpunosti ne iskorijene svi elementi te terorističke organizacije“, poručio je Gul.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.