Turski ministar unutrašnjih poslova Soylu: Turska domaćin za više od 3,6 miliona sirijskih izbeglica

Broj Sirijaca pod privremenom zaštitom u našoj zemlji je 3.664.873, rekao je Suleyman Soylu, ministar unutrašnjih poslova Turske
Turski ministar unutrašnjih poslova Soylu: Turska domaćin za više od 3,6 miliona sirijskih izbeglica

Turska je trenutno domaćin za više od 3,6 miliona sirijskih izbeglica, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Broj Sirijaca pod privremenom zaštitom u našoj zemlji je 3.664.873", rekao je Soylu obraćajući se službenicima za imigraciju u severozapadnoj provinciji Balikesir tokom godišnjeg evaluacionog sastanka.

Broj stranaca u Turskoj koji imaju boravak ili radnu dozvolu iznosi 1.032.348, dodao je ministar.

Kritikujući Zapad, Soylu je kazao da su zauzeti rešavanjem krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali da ignorišu migrantsku krizu.

"Ne samo onu u Siriji, nego i u Africi, na Bliskom istoku i u južnoj Americi", kazao je Soylu.

On je rekao i da je Turska domaćin najvećeg broja izbeglica na svetu.

"Nismo odredili našu migracionu politiku na osnovu ekonomskih i političkih motiva", izjavio je turski ministar, te dodao da je država tu politiku zasnovala na "2.200 starom državnom umu", kao i na civilizacijskim vrednostima i uverenjima.

Ukazao je i da je u 2019. godini, u Turskoj sprovedeno 103.858 postupaka deportacije, a 2020. godine bila je 41.379 uprkos pandemiji, dok broj postupaka deportacije od početka ove godine iznosi 22.115.

Takođe, Soylu je kazao da je 454.662 iregularna migranta zadržano u Turskoj 2019. godine, a da je taj broj opao na 122.302 prošle godine zbog pandemije.

Od 24. marta, 22.115 iregularnih migranata zadržano je od turskih bezbednosnih snaga.

"Želimo ponovo upozoriti Evropu odavde, ova organizacija Frontex (granična agencija EU) ugravirana je u vašu istoriju kao crna mrlja, kao još jedno eksploataciono ponašanje u vašoj istoriji", dodao je Soylu.

Turska je ključna tranzitna tačka za azilante koji žele da pređu u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno za one koji beže od rata i progona.

Turska je domaćin skoro četiri miliona izbeglica, više nego bilo koja druga zemlja na svetu.