Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu: Krizu u Ukrajini treba riješiti diplomacijom

Šef turske diplomacije je na 28. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a poručio da ta organizacija treba obnoviti duh saradnje koji je imala pri nastajanju 1975. godine
Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu: Krizu u Ukrajini treba riješiti diplomacijom

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da krizu u Ukrajini treba riješiti diplomatskim putem, javlja Anadlu Agency (AA).

“Krizu u Ukrajini treba riješiti diplomacijom. Važni su sporazumi iz Minska i poštivanje međunarodnog prava“, rekao je Cavusoglu tokom obraćanja na 28. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u švedskom Stockholmu.

On je poručio da Turska neće priznati nezakonitu rusku aneksiju Krima te je izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava krimskih Tatara.

Kriza u Ukrajini eskalirala je 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, a krizu produbljava i situacija u Donbasu kojeg kontroliraju proruski separatisti.

Sporazumi iz Minska potpisani su kako bi se zaustavio sukob između proruskih separatista i ukrajinskih snaga. Sporazumi su uključivali prekid vatre u regiji, razmjenu zarobljenika, a istovremeno su dopuštali ukrajinskim vlastima da naprave ustavne reforme kojima bi Donbasu dale poseban status. Međutim, provedba sporazuma otežana i dvije strane se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Šef turske diplomacije Cavusoglu u današnjem obraćanju je također kazao da su se sigurnosna situacija i izazovi u svijetu znatno izmijenili u odnosu na 1975. godinu kada je u Helsinkiju osnovan OSCE.

“Sa općom globalizacijom je globalizirana je i nesigurnost, a rastu problemi kao što su terorizam, organizirani kriminal, ksenofobija i nelegalne migracije“, kazao je Cavusoglu.

Ističući kako se OSCE kao organizacija udaljio od duha saradnje kojeg je imao 1975. godine, Cavusoglu je kazao kako članice te organizacije trebaju prevazići nedostatak međusobnog povjerenja i oživjeti taj duh saradnje.

“Postoje dvije stvari koje su prijetnja zajedničkim vrijednostima. Prvo je to što se nastavlja rast ksenofobije, islamofobije i antisemitizma u nekim članicama OSCE-a. Ne smijemo zatvarati oči pred tim opasnim pojavama. Drugo je to što se dopušta terorističkim organizacijama da prisustvuju sastancima humanitarnog karaktera i tako se zanemaruju i krše pravila koja su dogovorena“, poručio je Cavusoglu.

On je na kraju obraćanja kazao da Turska vjeruje da OSCE treba imati i veću ulogu u izgradnji mira i sigurnosti u regiji koju obuhvata i da ta zemlja zato aktivno učestvuje u misijama te organizacije.