Turski MIT operacijom na sjeveru Iraka neutralisao teroristu PKK/KCK-a Hakana Atesa

Terorista Ates, koji je nosio kodno ime "Serdar Pir Avesta", organizovao je akcije unutar YDG-H, jednog od ogranaka terorističke organizacije PKK, kao i odvođenje mladih u redove PKK-a.Bio je odgovoran i za logistiku regije Hakurk terorista PKK/KCK-a
Turski MIT operacijom na sjeveru Iraka neutralisao teroristu PKK/KCK-a Hakana Atesa

U operaciji Nacionalne obavještajne agencije Turske (MIT) na sjeveru Iraka neutralisan je terorista Hakan Ates, takozvani nadležni za logistiku regije Hakurk terorističke organizacije PKK/KCK, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama dobivenim iz sigurnosnih izvora, MIT je pratio Atesa, koji se od 2015. godine nalazi na sjeveru Iraka, a nakon aktivnog praćenja ga je i locirao.

Ates, koji je nosio kodno ime "Serdar Pir Avesta", neutraliziran je u operaciji provedenoj 22. juna u blizini sela Birkim, nedaleko od iračkog Hakurka.

Saznaje se da je terorista Ates organizovao akcije unutar YDG-H, jednog od ogranaka terorističke organizacije PKK, kao i odvođenje mladih u redove PKK-a. Bio je odgovoran i za logistiku regije Hakurk terorista PKK/KCK-a.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.