1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turski MIT uspješnom akcijom sa T.R. Sjeverni Kipar prebacio pripadnika FETO-a Ahmeta Yigita
Turski MIT uspješnom akcijom sa T.R. Sjeverni Kipar prebacio pripadnika FETO-a Ahmeta Yigita

Turski MIT uspješnom akcijom sa T.R. Sjeverni Kipar prebacio pripadnika FETO-a Ahmeta Yigita

Za uhvaćenim Yigitom je ranije izdat nalog za hapšenje od strane Kaznenog suda u Hatayu

A+A-

U koordinaciji Obavještajne službe Turske (MIT) i policijskih snaga Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC) sa Sjevernog Kipra je u Tursku dopremljen takozvani "imam" FETO-a Ahmet Yigit, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz turske policije navedeno je kako je nakon aktivnosti oko utvrđivanja i lociranja pripadnika terorističkih i kriminalnih organizacija koji djeluju protiv Republike Turske, na području KKTC-a provedena akcija u kojoj je uhvaćen pripadnik terorističke organizacije FETO Ahmet Yigit.

Osim MIT-a i policijskih snaga Turske i KKTC-a, u operaciju su bili uključeni i Odjel za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala Turske, kao i Ambasada Turske u Nikoziji.

Za uhvaćenim Yigitom je ranije izdat nalog za hapšenje od strane Kaznenog suda u Hatayu, te je potvrđeno kako je riječ o bjeguncu koji je obuhvaćen istragama protiv FETO-a.

Riječ je o visokorangiranom članu FETO-a za kojeg je utvrđeno da je bio zadužen za policijske službenike pripadnike FETO-a, kao i da je koristio aplikaciju ByLock, sistem šifrovane komunikacije među pripadnicima FETO.

Yigit je brodom iz Kyrenije prebačen u luku Mersin, gdje je predan nadležnim organima.

FETO i njen vođa Fetullah Gulen, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, orkestrirali su neuspjelim vojnim udarom 15. jula 2016. godine u Turskoj, tokom kojeg je poginula 251 osoba i skoro 2.200 povrijeđeno.

 

HABERE YORUM KAT