1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Turski potpredsjednik Oktay: Izjava penzionisanih admirala preliminarna objava puča
Turski potpredsjednik Oktay: Izjava penzionisanih admirala preliminarna objava puča

Turski potpredsjednik Oktay: Izjava penzionisanih admirala preliminarna objava puča

Definitivno postoji napad na nacionalnu volju, naciju, oružane snage, rekao je Fuat Oktay

A+A-

Turski potpredsednik Fuat Oktay rekao je u utorak da je izjava penzionisanih admirala u nedelju bila tutorstvo, što znači nedozvoljeni pokušaj da dominira izabranim rukovodstvom države i nacionalnom voljom i da je bila preliminarna objava puča, javlja Anadolu Agency (AA).

"Definitivno postoji napad na nacionalnu volju, napad na oružane snage, naciju i vrhovnog komandanta. Nećemo šutjeti po ovom pitanju", rekao je Fuat Oktay u glavnom gradu Ankari tokom posjete sjedištu Anadolu Agency (AA), koja obilježava 101. godišnjicu postojanja.

Oktay je izjavio da niko ne bi trebalo da umanji značaj te izjave, dodajući da ni glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), ni bilo ko drugi nema pravo da je banalizuje.

U nedelju su bivši admirali objavili izjavu pozivajući na izbjegavanje bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla sporazum iz Montrea učiniti predmetom rasprave. Tužioci u Ankari su nakon toga započeli istragu protiv osoba koje stoje iza izjave.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da Turska ostaje privržena sporazumu iz Montrea iz 1936. godine koji uređuje prolaze u Bosforskom tjesnacu.

"Trenutno niti pokušavamo niti imamo namjeru napustiti sporazum iz Montrea", rekao je Erdogan dodajući da njegova administracija u budućnosti neće oklijevati s revizijom bilo kakvih sporazuma da pomogne napretku Turske.

Erdogan je potez bivših admirala ocijenio zlonamjernim korakom, navodeći da je njihova izjava uvreda je za herojske Turske oružane snage.

HABERE YORUM KAT