Turski vojni avion nadopunio gorivo za američke vojne avione tokom leta

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske objavljenom na Twitteru navodi se da su ovim postupkom nadopune goriva tokom leta obavljene međusobne obuke
Turski vojni avion nadopunio gorivo za američke vojne avione tokom leta

Turski vojni avion učestvovao je u nadopuni goriva za američke vojne avione tokom leta u međunarodnom zračnom prostoru, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru vježbe "Joint Protected Entry (Zajednički zaštićeni ulazak)", turski vojni avion je u međunarodnom zračnom prostoru učestvovao u nadopuni goriva za četiri vojna aviona F-18 američke mornarice.

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske objavljenom na Twitteru navodi se da su ovim postupkom nadopune goriva tokom leta obavljene međusobne obuke.

Ministarstvo je objavilo i snimak nadopune goriva tokom leta.

Nadopuna goriva tokom leta, (dopuna goriva zrak-zrak) je postupak prebacivanja goriva iz jednog aviona (avion-cisterna) u drugi avion tokom leta.

Postupak omogućuje avionu koji je gorivo primio duži ostanak u zraku. Što je još važnije, povećava mu dolet koji sada ovisi jedino o mogućnostima i umoru posade i tehničkim zahtjevima samog aviona kao što su dozvoljeni sati rada motora i potrošnja tekućina u motoru.

Takav aviona ujedno može poletjeti s manje goriva, ali više korisnog tereta. U drugim okolnostima lakši avion (s manje goriva) treba kraću uzletno-sletnu stazu.