Tursko MVP pozvalo bugarskog ambasadora zbog tvrdnji o miješanju u izbore

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe da su turske vlasti usmjeravale bugarske birače tokom izbora 14. novembra
Tursko MVP pozvalo bugarskog ambasadora zbog tvrdnji o miješanju u izbore

Bugarski ambasador u Republici Turskoj pozvan je u četvrtak u Ministarstvo vanjskih poslova Turske, zbog tvrdnji da se Turska miješala u bugarske predsjedničke i parlamentarne izbore i unutrašnja pitanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema diplomatskim izvorima, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kaymakci, zadužen za pitanja EU-a, pozvao je ambasadora Hristova Tcholakova nakon što je bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo ambasadoricu Turske u Sofiji Aylin Sezikok.

Kaymakci je rekao ambasadoru da Turska odbacuje sve tvrdnje da se da su turske vlasti usmjeravale bugarske birače tokom predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. novembra i da je bilo miješanja u unutrašnja pitanja Bugarske.

Turska je pokazala veliku saradnju i pružila neophodne pogodnosti bugarskim biračima da glasaju u Turskoj, rekao je Kaymakci.

Izvori navode da je ambasadoru Bugarske uručena diplomatska nota, kao i da je rečeno da Turska očekuje da glasanje u Turskoj ne bude zloupotrebljeno u bugarskoj unutrašnjoj politici.

Tcholakovu je rečeno i da je Turskoj čudno što je turska ambasadorica u Sofiji pozvana u bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova s ​​takvim neosnovanim optužbama.

Navedeno je da je neprihvatljiva reakcija Bugarske, članice Savjeta Evrope i Evropske unije, u vezi s bugarskim biračima koji ostvaruju svoja najosnovnija prava u Turskoj.