Tütün ve alkol piyasasına ilişkin görüşmeler başladı

TÜTÜN, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu'nda başladı.
Tütün ve alkol piyasasına ilişkin görüşmeler başladı

TÜTÜN, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri, TBMM Adalet Komisyonu'nda başladı.

TBMM Adalet Komisyonu, Abdullah Güler Başkanlığı'nda, AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan, "Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı.

İlk imza sahiplerinden AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten; teklif üzerine yaptığı sunumunda, suç örgütleri ve terör örgütleri ile mücadelenin vatandaşların huzuru ve ekonominin sağlıklı yürütülmesi açısından devletin temel görevlerinden olduğunu belirterek, kanun teklifiyle bu anlamda bir adım daha atacaklarını söyledi. Mesten, tütün ve tütün mamullerinin kaçakçılığın ekonomik zarara ve vergi kaybına neden olduğunu dile getirerek şöyle dedi:

"Kayıt dışı ekonomi ve kaçakçılıkla mücadele konusunda ülkemizin yürümesi gereken epey mesafe olduğu kanaatindeyim. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda orta noktalarda bulunuyoruz. Kaçakçılık oranını ne kadar aşağı çekebilirsek ülke ekonomisine, vatandaşın refahına daha ciddi katkılarda bulunulacaktır. Kanun teklifimizin de bu anlamda katkısı olacaktır. Bir ara yüzde 42'lere kadar yükselen kayıt dışı ekonomi, yüzde 28'lere kadar geriledi. Söz konusu kaçakçılık sonucu oluşan vergi kaybının yanı sıra, kalitesiz ürün ve merdiven altı üretim nedeniyle halkın sağlığı da zarar görüyor."

'50 MİLYON LİRAYA KADAR BİR TEMİNAT ALINMASI SÖZ KONUSU'

Osman Mesten, teklifle; kamu davalarının hızlandırılmasının da öngörüldüğünü belirterek; makaron, yaprak sigara kağıdı ve filtre üretmek isteyenlerden yıllık 2 milyar üretim kapasitesinin talep edildiğini bildirdi. Daha önce sigara üretimine getirilen kapasite şartının bu ürünlere getirilmesinin de teklifle öngörüldüğünü ifade eden Mesten, diğer ayrıntıları da şöyle anlattı:

"Yine, deneme ürünleri, makine testi, ürün denemeleri çerçevesinde etiketsiz, barkodsuz ürün üretimlerine 10 bin liradan az olmamak üzere adet başına 1 TL olmak üzere bir idare para cezası öngörülmektedir. Bu ürünleri imha etme aşaması da var. İmha etmeyenlere benzer şekilde cezanın getirilmesi söz konusudur. Yine, tütün mamulleri ve alkollü içecek piyasasında devlet alacaklarının teminat altına alınması bakımından Tarım ve Orman Bakanlığının uhdesinde olmak üzere, şartlarını onun belirleyeceği şekilde 50 milyon liraya kadar bir teminat alınması söz konusu. Yine; üretim faaliyet izni, uygunluk, yetki belgesi, süre uzatımı gibi talepler hususunda bu talepte bulunan firmanın idari para cezası, SGK prim borcu, vergi borcu ve kamu alacakları, amme alacaklarının Tahsil Usulü Kanunu'na giren alacaklarının bulunmaması hususunda da bir şart öngörmekteyiz."

'TÜTÜN ÜRÜNLERİ VERGİ KAÇAKÇILIĞINA NEDEN OLUYOR'

Teklifin imza sahiplerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Pervin Tuba Durgut, tütünün her ne şekilde tüketilmesinin insan sağlığına zarar verdiğini vurgulayarak, halk sağlığı açısından bu kadar kritik bir ürünün kaçakçılığa konu olmasına tahammül edilemeyeceğine belirterek şöyle dedi:

"Bu kanun teklifi özellikle diğer tütün ürünleri kapsamına giren sigara kağıdı, sigara filtresi, makaron gibi ürünlerin kaçaklığının engellenmesi, ürün izleme sistemiyle bu ürünlerin hem yakından takip edilmesi hem denetlenmesi gibi halk sağlığı açısından önemli kazanımlar elde edeceğimiz düzenlemeler içeriyor. Tütün ürünleri, sağlık sorunlarıyla SGK'nın ve devletin bütçesine, Sağlık Bakanlığı bütçesine önemli yükler bindirirken bir taraftan da vergi kaçakçılığına da neden oluyor."

Komisyona çağrılan kurum yetkilileri de komisyona bilgi verdi. Konuşmaların ardından teklifin görüşmelerine geçildi.

Kaynak:

Etiketler :