TÜVTÜRK’e tepki çığ gibi!

Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK'te araç muayene ücretlerinin 400 TL’yi geçmesi vatandaşları çileden çıkardı. Bu duruma tepki gösteren araç sahipleri sistemin değişmesini talep etti.
TÜVTÜRK’e tepki çığ gibi!

Türkiye'nin en kolay para kazanan kuruluşu olan TÜVTÜRK'e tepkiler çığ gibi büyüyor. Her 2 yılda bir 10 dakikalık işlem için tek kişiden yüzlerce lira kazanan TÜVTÜRK'ün rakipsiz olması eleştiri oklarını üzerine çekti.

2 YILDA BİR ZORUNLU

Aracı olan vatandaşların her 2 yılda bir yaptırmak zorunda olduğu araç muayenelerinde istenen fahiş ücret dudak uçuklattı. TÜVTÜRK'ün elinde olan araç periyodik bakımlarının fiyatı 422 lirayı bulunca vatandaş sosyal medyadan isyan etti. Binlerce vatandaş alınan ücretin haksız olduğunu dile getirirken yetkilileri göreve çağırdı.

emisyon.jpg

SADECE KUSURA BAKIYORLAR

Verdiği reklamlarda 'biz kusura bakarız' diyen firmanın araç muayenesi, yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayene, zorunlu muayene, egzoz gazı emisyon ölçümü ve tespit gibi toplam 10 dakika süren işlemler için fahiş fiyat çekmesi sosyal medyası salladı.

tuvturk-arac-muayene-istasyonu.jpg

VATANDAŞ ADETA SOYULUYOR

Otomobillerde egzoz emisyon ölçümüyle birlikte muayene ücretleri 422 lirayı buldu. Muayene ücretleri otobüs ve kamyonlarda toplam 544 lira, traktör ve motosikletlerde ise muayene ücreti 174 lira olarak alınıyor.

ic-003.jpg

‘REVİZYON ŞART GÖRÜNÜYOR’

Konya’da da durum farklı değil. Karatay’da bulunan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonuna giden vatandaşlar vize yaptırabilmek için hem saatlerce sıra bekliyor, hem de araçlarını trafiğe çıkarabilmek için yüksek bedeller ödüyor. TÜVTÜRK’ten her iki yılda bir muayene yaptırdıklarını ve ödedikleri bedellerin bütçesi zorladığını dile getiren İbrahim Evkaya, “Yaklaşık 10 yıldır farklı araçlarıma vize yaptırıyorum. Çok yüksek fiyatlar alınıyor. 10 dakikalık işlem sürüyor. Bunun için 342 lira muayene ücreti ödedim. Bu çok pahalıdır. Vatandaşın canını yakıyor. Ayrıca bu ücretin içinde ekstra hizmetler de bulunmuyor. Geliyoruz, güneşin altında bekliyoruz. Bugün hafta içi olduğu için eskiye göre daha az bekledim. Hafta sonu geldiğimde çok daha fazla bekliyordum. Geçen sene başka bir aracımı getirdiğimde burada 4 saat beklediğimi biliyorum. Ciddi manada çok bekliyoruz. Randevu saatimiz olmasına rağmen çok sonra muayeneye giriyoruz. Hem ücret konusunda hem de bekletmeme konusunda revizyon şart görünüyor” ifadelerini kullandı.

ibrahim-evkaya-revizyon-sart-gorunuyor.jpg

‘10 DAKİKALIK İŞLEM İÇİN YÜKSEK ÜCRET’

10 dakikalık kontrol işlemi için yüksek ücret ödediklerini belirten Ali Aybattı, “İlk başta 340 TL ödeme yaptık. Ayrıca egzoz muayenesiyle birlikte 450 lirayı buldu. 10 dakikalık işlem için fazla ücret alınıyor. Muayene işlemini yapan farklı firmalar da olsa en azından rekabet oluşur ve fiyatlar da daha uygun olur. Birkaç seçenek olursa insanlar buna göre yol izleyip seçeneğini kullanır. Ayrıca yoğunluk da azalmış olur. Burada yarım saattir bekliyorum. Muayene sıramın gelmesi yaklaşık 1 saati buluyor” dedi.

ali-aybatti-10-dakikalik-islem-icin-yuksek-ucret.jpg

‘KONYA’DA DAHA FAZLA İSTASYON OLMALI’

Konya’da oluşan yoğunluğu azaltmak için daha fazla araç muayene istasyonu olması gerektiğini söyleyen Baki Evren, “Sakarya’da girdiğim muayeneden geçemedim. Sonra vize tekrarı için vekaletle Konya’ya geldim. Burada ikinci kez işlem ücreti ödedim ve yeniden gireceğim. Frenden dolayı orada geçmemişti. Şimdi burada tekrar giriyorum. Fiyatlar çok yüksek. 350 TL ödedik. Egzoz muayenesiyle ve öncesi tamirat işlemleriyle bir vize yaklaşık 1000 TL'ye mâl oluyor. Konya büyük bir şehir. Merkez ilçelerin hepsinde ayrı ayrı vize istasyonu olsa en azından bu yoğunluk gitmiş olur” şeklinde konuştu.

baki-evren-konyada-daha-fazla-istasyon-olmali.jpg

TÜVTÜRK’ten başka alternatif olmadığı için buraya gelmek zorunda kaldıklarını dile getiren Hasan Türkmen, “İkinci kez araç muayenesine geldim. Bu işlemler için 400 TL'den fazla para verdim. Şuanda vizeden geçtiğimin haberini aldım. Bu memnun etti. Fiyatlar her muayenede artıyor. Alternatifi olmadığı için de mecburen buraya gelmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

hasan-turkmen.jpg

KÜLÜNK'TEN BAKAN'A ÇAĞRI

AK Parti eski Milletvekili Metin Külünk de fiyatların yüksek olmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Külünk, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun olaya el atmasını istedi. Metin Külünk, "#TÜVTÜRK Araç Muayene ücretleri toplum fertleri tarafından hayli yüksek bulunmaktadır. Dolayısıyla insanların o paraları öderken canı yanmaktadır. Sn. Bakanım @akaraismailoglu Bakanlıkça belirlenen fiyatların yeniden düzenlemesi ve makul rakamlara çekilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

‘DEVLETE GİDENİ NE?’

TÜVTÜRK'e tepki gösteren son isim ise AK Partili eski Milletvekili Ahmet Ertürk oldu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ertürk, TÜVTÜRK'ün fiyat politikasına karşı çıkarak şunları söyledi: Araç muayene istasyonlarında vatandaş yüksek ücretten şikayetçi. 10 dakikalık iş 420 TL. Devlete giden nedir acaba? Vatandaş buna kızgın!

'PARA KAZANILMASI BU KADAR KOLAY MI?'

Ertürk para kazanmanın bu kadar olmaması gerektiğini vurgulayarak, "TÜVTÜRK, 10 dakikalık muayeneye 422 TL alıyor. Onarım yok, tamirat yok. Para kazanılması bu kadar kolay mı? Ve peşin para. Kredi kartı geçmiyor. Ne bir bardak soğuk su ikramı ne de çay ikramı var. Pandemi var diye oturaklar da kalktı. Aralıklı oturak da yok. Saatlerce ayakta bekliyoruz. Oh ne güzel ne ala. Özel hastanede profesör muayenesinden pahalı. Hakkımı helal etmiyorum. Arkadaş pahalı. Bu haksızlığa son verilsin, makul fiyatlar çekilsin diyor vatandaş" ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ