TYB Konya Şubesinde Mevlevilik Algı ve Anlatıları paneli yapıldı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği panelde Prof. Dr. Hayri Kaplan, Prof. Dr. Secaattin Tural, Prof. Dr. Ali Temizel, Prof. Dr. Ahmet Tarhan, Dr. Hülya Uzun “Vuslatın 749. Yıl dönümünde Mevlânâ-Mevlevîlik Algı ve Anlatıları” konusunu anlattı.
TYB Konya Şubesinde Mevlevilik Algı ve Anlatıları paneli yapıldı

Program sosyal medya kanallarında da canlı yayınlandı. Doç. Dr. Nuri Şimşekler’in oturum başkanlığındaki panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu yaptı. Panelistlerden Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hayri Kaplan düşünce özgürlüğü adı altında Hz. Pîr’in Yalan yanlış sözlerle zan altında tutulduğuna vurgu yaptı. Selçuk Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Temizel de Mevlânâ’ya ait olduğu iddia edilen sözlere açıklık getirdi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Secaattin Tural “Divan edebiyatında herkesin kabul ettiği bir Mevlevilik algısı biraz hümanist değerlerin temsili anlamında alternatif bir din anlayışı olarak görülüp sorasında popüler kültür döneminde polisiye merak duygusuna evrilmiş, sonra ölmek öldürmek, aşk gibi konularda iç gıcıklayan duygusu hoşa gidip 2007 yılının Mevlânâ yılı olmasıyla rant amaçlı romanlar yazılmıştır” dedi. Selçuk Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tarhan ise konuşmasında kültür endüstrisi açısından Mevlevilik ve Semâ’ın algısını incelediği araştırmalara yer verdi. ADÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Üyesi Dr. Hülya Uzun’da, Mevlevî semâının günümüzdeki uygulamalarının ne derece yozlaştığını görsellerle destekleyerek anlattı. Konya Valisi Vahdettin Özkan, Milletvekili Ahmet Sorgun, TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Konya Şube Başkan Vekili Ahmet Çaycı, TYB Konya Yönetim Kurulu üyelerimiz Salih Sedat Ersöz ve Ömer Lütfi Ersöz, Prof. Dr. Yaşar Kalpakçı ve İl Halk Kütüphanesi Müdürü Barış Başoğlu Konuşmacılara katılım beratı ve Çini Plaketlerini takdim ettiler.

Etiketler :