1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. U Istanbulu predstavljen ovogodišnji TEKNOFEST
U Istanbulu predstavljen ovogodišnji TEKNOFEST

U Istanbulu predstavljen ovogodišnji TEKNOFEST

TEKNOFEST 2021 održat će se u periodu od 21. do 26. septembra na aerodromu “Ataturk“ u Istanbulu

A+A-

Na istanbulskom aerodromu “Ataturk“ danas je održavano predstavljanje ovogodišnjeg Festivala zrakoplovstva i tehnologije (TEKNOFEST 2021) koji se održava u Turskoj i spada u red najvećih događaja te vrste u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency globalni je medijski partner TEKNOFEST-a kojeg, uz podršku ukupno 67 institucija, kompanija i univerziteta, organiziraju Turska tehnološka fondacija (T3) i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

Ovogodišnji TEKNOFEST održat će se u periodu od 21. do 26 septembra na aerodromu “Ataturk“ u Istanbulu.

Čelnik Fondacije T3 Selcuk Bayraktar istakao je danas da je taj projekat započet kao san jedne generacije i kako je postao prestižni događaj u toj oblasti na globalnom nivou.

Ukazujući na probleme u kojima se svijet nalazi zbog pandemije COVID-19, Bayraktar je kazao da su turski inženjeri i stručnjaci radili za dobrobit nacije i cijelog čovječanstva i razvijali i proizvodili respiratore koji su bili vitalna potreba u borbi protiv infekcije koronavirusom.

“Naša zemlja je respiratore poklanjala i zemljama u Africi i mnogim drugim zemljama koje nisu imale te aparate. Tako smo svijetu još jednom pokazali vrijednosti pravde i milosrđa koji su utkani u našem genetskom kodu. Naš tehnološki razvoj i inovacije nisu stale ni tokom pandemije. Ponosni smo da su prve vakcine protiv koronavirusa razvili naučnici iz Turske“, kazao je Bayraktar.

Ukazujući na izazove modernog vremena, Bayraktar je naveo primjer društvenih mreža koje su od epohalnog otkrića u oblasti olakšavanja komunikacije među ljudima, postali moćan alat kontrole svijeta u rukama nekoliko kompanija. On je dodao kako Turska nema luksuz da izdaleka posmatra tehnološki razvoj, već da stalnim iskoracima učestvuje u promjenama i bori se za mjesto koje joj pripada na globalnoj areni.

“Polarizacija je bolest koja se sve više širi u svijetu i prijeti čovječanstvu i našoj državi. U tom kontekstu, Nacionalna tehnološka vizija je ideal svih nas, cijele Turske, a ne samo ideal jedne grupe ili politike. Omogućit će nam da svi zajedno uplovimo u luku pravde i jednakosti i mogu reći da je to veliki brod koji okuplja čovječanstvo, uključujući i ugrožene populacije“, kazao je Bayraktar.

Prestižni festival nastao je kao nacionalni tehnološki iskorak u pravcu pretvaranja Turske u tehnološki produktivno društvo.

Cilj festivala je jačanje svijesti o važnosti tehnologije i nauke, jačanje ljudskih resursa Turske kada je riječ o stručnim i sposobnim inženjerima i naučnicima.

Tokom festivala održavaju se različita takmičenja koja podržavaju rad mladih na polju modernih tehnologija. Ove godine su najavljena takmičenja u 34 kategorije.

TEKNOFEST je prije dvije godine na aerodromu “Ataturk“ posjetilo rekordnih 1,72 miliona ljudi, a Bayraktar je kazao da posebno raduje što svake godine višestruko raste i broj prijavljenih projekata na festivalu koji je prošle godine iznosio 100.000.

“Uprkos uvjetima pandemije, prošle godine na takmičenjima na TEKNOFEST-u u Gaziantepu učestvovalo 20.000 timova od 100.000 mladih iz cijele Turske i još 84 države. Uvjereni smo da će ove godine biti premašene i te brojke, a rok za prijave učesnika je do 28. februara“, kazao je Bayraktar.

Kazao je da organizatori žele da TEKNOFEST doprinese borbi za uspostavu pravednijeg svijeta te je pozvao sve da posjete i prate taj festival.

Zamjenik ministra industrije i tehnologije Turske i predsjednik Izvršnog odbora TEKNOFEST-a Mehmet Fatih Kacir je kazao da su edukacije u okviru festivala organizirane u online formi i kako brojke učesnika i na tom polju ruše rekorde.

“Želja nam je da naši studenti rade za dobrobit naše zemlje u budućnosti. Ne želimo da nam mladi budu na ulicama, već na takmičenjima TEKNOFEST-a, u laboratorija, projektima malih i srednjih preduzeća. Do sada smo najveću podršku dobijali od naših univerziteta. Svake godine se novi univerziteti pridružuju ovoj porodici. Ove godine imamo 19 univerziteta koji su nam partneri“, kazao je Kacir.

Čelnik Direkcije za obrambenu industriju pri uredu turskog predsjednika Ismail Demir izrazio je zadovoljstvo da i ta institucija može podržati TEKNOFEST kao važan iskorak u tehnološkom razvoju Turske.

Ističući kako će TEKNOFEST i ove godine biti glavna tema i izvor entuzijazma među mladima, Demir je kazao da taj festival kreira tlo za rađanje novih ideja i projekata koji će pomoći u promociji Turskoj koja pravi velike razvojne iskorake.

“Moramo nastaviti raditi na tragu energije koju smo naslijedili od predaka i proizvoditi nova dobra kako bi ostvarili viziju globalne sile“, kazao je Demir.

Guverner Istanbula Ali Yerlikaya istakao je kako je TEKNOFEST za tri godine izrastao u prestižni festival na globalnom nivou i ušao među najvažnije svjetske naučne i tehnološke smotre.

“Sretni smo što Istanbul ponovo organizira ovaj festival. Dajemo punu podršku za ovaj projekt važan za budućnost Turske“, kazao je Yerlikaya.

Na predstavljanju ovogodišnjeg izdanja TEKNOFEST-a prisustvovao je i zamjenik generalnog direktora i glavni urednik AA Metin Mutanoglu.

Svi detalji o septembarskom TEKNOFEST-u i prijavama za učešće su dostupne na službenoj internet stranici festivala "https://teknofest.org/yarismalar.html".

HABERE YORUM KAT