U okviru istrage protiv struktura FETO-a unutar turske vojske uhapšene 72 osobe

U okviru istrage koju vodi tužilaštvo u Istanbulu raspisana je potjernica za 118 osoba pripadnika FETO-a unutar Oružanih snaga Republike Turske, među kojima 98 aktivnih vojnika
U okviru istrage protiv struktura FETO-a unutar turske vojske uhapšene 72 osobe

Najmanje 72 osobe uhapšene su više turskih gradova po potjernici u okviru istrage protiv terorističke organizacije FETO/PYD. Riječ je o hapšenjima struktura FETO-a infiltriranih unutar Oružanih snaga Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage koju vodi tužilaštvo u Istanbulu raspisana je potjernica za 118 osoba pripadnika FETO-a unutar Oružanih snaga Republike Turske, među kojima 98 aktivnih vojnika. Akcija hapšenja provodi se u 35 turskih gradova, a dosad su uhapšene 72 osobe.

Iz tužilaštva u Istanbulu navedeno je kako je potjernica raspisana za ukupno 118 osoba za koje je utvrđeno da su koristili sisteme šiforvane komunikacije unutar struktura FETO-a.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.