U operaciji turskog MIT-a neutralisan terorista PKK-a s Interpolove crvene potjernice

Prema informacijama sigurnosnih struktura Turske, operativci MIT-a su došli do informacija da će se "Dara Kato", što je kodno ime Ahmeta Bala, sastati s nekoliko drugih pripadnika terorističke organizacije PKK
U operaciji turskog MIT-a neutralisan terorista PKK-a s Interpolove crvene potjernice

U operaciji Nacionalne obavještajne agencije Turske (MIT) neutralisan je terorista PKK-a Ahmet Bal, takozvani odgovorni za obavještajne poslove oblasti Metina, a koji se nalazio na Interpolovoj crvenoj potjernici, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama sigurnosnih struktura Turske, operativci MIT-a su došli do informacija da će se "Dara Kato", što je kodno ime Ahmeta Bala, sastati s nekoliko drugih pripadnika terorističke organizacije PKK. Nakon što su utvrdili mjesto i vrijeme sastanka, operativci MIT-a su izveli operaciju u kojoj je neutralisan traženi terorista.

Operacija je izvedena u nekoliko minulih dana, uz podršku Turskih oružanih snaga (TSK). Pored Bala, neutralisano je još troje terorista.

MIT je ranije utvrdio da je terorista Ahmet Bal 2018. i 2019. godine iz Sirije u Tursku dopremao eksploziv i druge pripadnike terorističke organizacije PKK. Operativnim radnjama je utvrđeno da je ove godine Bal došao na područje Turske kako bi prikupljao informacije o vojnim aktivnostima.

Ahmet Bal se terorističkoj organizaciji PKK pridružio 2009. godine, a do 2015. godine je u ruralnim područjima Turske učestvovao u više napada na snage sigurnosti. 2018. je prešao u Siriju gdje se pridružio tamošnjim ograncima separatističe terorističke organizacije PKK.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.