1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. U Somaliju stigla i druga pošiljka medicinske opreme iz Turske
U Somaliju stigla i druga pošiljka medicinske opreme iz Turske

U Somaliju stigla i druga pošiljka medicinske opreme iz Turske

Ministarstvo odbrane Turske je na Twitter profilu potvrdilo da je avion Oružanih snaga Turske medicinsku opremu dostavio na aerodrom u Mogadišu, glavni grad Somalije

A+A-

U Somaliju je stigla i druga pošiljka medicinske opreme koju je Turska poslala toj zemlji kako bi joj pomogla u borbi sa pandemijom koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Turske je na Twitter profilu potvrdilo da je avion Oružanih snaga Turske medicinsku opremu dostavio na aerodrom u Mogadišu, glavni grad Somalije.

Podsjetimo, Turska je Somaliji poslala pomoć za borbu protiv koronavirusa, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ranije kazao kako će respiratori razvijeni kroz "Potez nacionalne tehnologije" biti dah braći u Somaliji.

"Respiratori koje smo razvili kroz 'Potez nacionalne tehnologije' bit će dar našoj somalijskoj braći. Civiliziranost je pitanje savjesti, a ne mogućnosti. I mogućnosti i savjest našeg naroda su uz one u potrebi", napisao je, između ostalog, Erdogan na Twitteru.

U pošiljci medicinske pomoći se nalaze respiratori, testovi za otkrivanje prisustva koronavirusa, zaštitna odjela i maske, a Somalija je prva zemlja u koju su poslani turski respiratori za intenzivnu njegu.

Tako je Somalija, u kojoj nije bilo respiratora, postala prva zemlja u koju su poslani turski respiratori, čija je serijska proizivodnja uz koordinaciju Ministarstva industrije i tehnologije, počela u roku od 14 dana.

HABERE YORUM KAT