1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. U Turskoj uhapšene 43 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO
U Turskoj uhapšene 43 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO

U Turskoj uhapšene 43 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO

Osumnjičene osobe su visoko rangirani takozvani rukovodioci FETO-a koji su bili dio aktivnosti terorističke grupe da se infiltrira u Generalnu komandu Žandarmerije Turske, navodi se u saopćenju Tužilaštva u Ankari

A+A-

Najmanje 43 osobe uhapšene su nakon što su tužioci u Turskoj izdali naloge za hapšenje 100 osumnjičenih osoba zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom FETO, saopćile su u utorak turske pravosudne institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Osumnjičene osobe su visoko rangirani takozvani rukovodioci FETO-a koji su bili dio aktivnosti terorističke grupe da se infiltrira u Generalnu komandu Žandarmerije Turske, navodi se u saopćenju Tužilaštva u Ankari.

Pomenute osobe su otkrivene zajedničkim operacijama turske policije i Nacionalne obavještajne službe (MIT).

Racije u 40 različitih provincija i glavnom gradu Ankari rezultirale su hapšenjem 43 osumnjičenih.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

HABERE YORUM KAT