‘Üç terörle de mücadele ediyoruz’

Konya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalardan bahsetti. Terörü üçe ayırarak mücadele ettiklerini belirten Aydın, FETÖ terörü, uyuşturucu terörü ve trafik terörü konusunda başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade etti.
‘Üç terörle de mücadele ediyoruz’

Konya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalardan bahsetti. Terörü üçe ayırarak mücadele ettiklerini belirten Aydın, FETÖ terörü, uyuşturucu terörü ve trafik terörü konusunda başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Aydın, Türkiye genelinde artan kadına şiddet olaylarını Konya'da en aza indirmek için, sadece kadına şiddet olaylarına bakacak bir birimi faaliyete geçireceklerini de söyledi.

Konya İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, düzenlediği kahvaltı programında basın mensuplarıyla bir ataya geldi. Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarından bahseden Aydın, 2018-2019 yıllarında Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar hakkında istatistiki bilgiler verdi.

uc-terorle-de-mucadele-ediyoruz-1.jpg

‘FETÖ, UYUŞTURUCU VE TRAFİK TERÖRÜYLE MÜCADELE EDİYORUZ’

Konya Emniyet Müdürlüğü olarak terörü üçe ayırarak mücadele ettiklerini belirten Aydın, FETÖ ve diğer terör örgütleri, uyuşturucu terörü ve trafik terörü konusunda başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade etti.

FETÖ İLE MÜCADELE TAM GAZ

2018-2019 yılları arasında bölücü terör örgütü ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Mustafa Aydın, "FETÖ Silahlı Terör Örgütü ile ilgili yapılan çalışmalarda 2018 yılında 99 şahsa işlem yapılmış, bu şahıslardan 70 şahıs tutuklanmıştır. 2019 yılında 131 şahsa işlem yapılmış, bu şahıslardan 120 şahıs tutuklanmıştır. Bu kapsamda 'Mülki idareci 9, polis 327, sağlık personeli 127, öğretim görevlisi 92 adli personel 275, asker 738, milli eğitim personeli 349, siviller 644 ve diğer kurumlardan 498 kişiye işlem yapılmıştır" dedi.

uc-terorle-de-mucadele-ediyoruz-2.jpg

"SADECE KADINA ŞİDDET OLAYLARINA BAKACAK BİRİMİ FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ"

Aydın, Türkiye genelinde artan kadına şiddet olaylarını Konya'da en aza indirmek için, sadece kadına şiddet olaylarına bakacak bir birimi faaliyete geçireceklerini söyledi. Kadına şiddetle mücadelede Konya Emniyet Müdürlüğü olarak başarılı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Aydın, "Kadına şiddet ülkemizin büyük bir yarası maalesef, buna engel olamıyoruz. Konya'da yeni bir uygulamaya da geçmek istiyoruz. Valimizle de bu konuyu değerlendirdik ve en kısa sürede sadece kadına şiddet olaylarına bakacak bir birimi faaliyete geçireceğiz. Bu konularla ilgili ne yapmamız gerekiyorsa sosyal çalışmacılar ile birlikte değerlendireceğiz. Nasıl bir ortam kurmamız gerekiyor, çocukları tramvaya girdiyse bunu nasıl çözeceğiz bu konuyu en güzel şekilde halledeceğiz” bilgisini verdi.

YÜZDE 100'LÜK BİR BAŞARI

Konya'da asayiş olaylarının aydınlatma aşamasında başarılı bir yol kat edildiğini belirten Aydın, "Bizim için önemli olan olayların aydınlatılması o ildeki başarımız veya başarısızlığımızdır. Biz Türkiye genelinde Türk Polis Teşkilatı olarak olayları aydınlatma bazında son derece yüksek oranlardayız. Konya ilimizde işlenmesini temenni etmediğimiz cinayet olaylarının tamamı aydınlatılmış yüzde 100'lük bir başarı var" diye belirtti.

uc-terorle-de-mucadele-ediyoruz-3.jpg

11 AYLIK DÖNEMDE 55 BİN OLAY

2018 yılı içerisinde 11 aylık dönem içerisinde Konya’da toplam 55 bin olay sayısı olduğu bilgisini veren Aydın, “55 bin olayın 47 bininin failleri aydınlatılmış. Bu hırsızlık, kapkaç, gasp, açıktan hırsızlık ve basit trafik kazaları da dahil olmak üzere yüzde 84.90 aydınlatma oranımız var. Yani bazılarında yüzde 100, bazılarında yüzde 50'yiz. Bunda ise açıktan hırsızlık gibi suçlardan kaynaklanıyor. Konya düz bir alan olduğu için bisiklet ve motosiklet kullanımı bizde çok, her bisiklet olayına bir sayı veriyoruz. Bu şüpheliyi bulamadığımız zaman, bu faili meçhul olayı oluyor. Yükselmenin sebebi de bu şekilde" diye konuştu.

UYUŞTURUCU TACİRLERİ ENSELENİYOR

Uyuşturucu tacirlerine yönelik önlemlerin de arttırıldığını kaydeden Aydın, "Narkotik Suçlarla Mücadelede 2018 yılında 2 bin 894, 2019 yılında ise 2 bin 632 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda 2018 yılında yakalanan 3 bin 670 kişiden 683'ü tutuklanmış, 2019 yılında ise 3 bin 188 kişiden 622'si tutuklanmıştır" diyerek sözlerini tamamladı. 

ALKOLLÜ SÜRÜCÜLERE GÖZ AÇTIRILMIYOR

Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2018 yılında 1 milyon 205 bin 780 araç kontrol ettiğini ifade eden Aydın, “Bu araçlardan 5 bin 788 şahsa alkollü araç kullanmaktan işlem yapılmış, 14 bin 647 araç trafikten men edilmiş, 5 bin 410 araç yaralamalı ve ölümlü trafik kazasına karışmıştır. Ekiplerimizin yaptıkların çalışmalar sonucunda 2019 yılında bir önceki yıla göre kontrol edilen araç sayısında yüzde 19,0 oranında artış sağlanmış, alkolden işlem yapılan şahıs sayısında yüzde 26,0 artış görülmüştür” dedi.

İLLEGAL YAPILANMALAR DEŞİFRE EDİLİYOR

Diğer illegal örgütlerle mücadele konusunda da bilgi veren Aydın, “Marksist Leninist DHKP-C, TKEP-L terör örgütleri ile ilgili yapılan çalışmalarda; 2018 yılında 2 şahsa işlem yapılmış, bu şahıslardan 1 kişi tutuklanmıştır. 2019 yılında 1 şahsa işlem yapılmış şahıs serbest kalmıştır. Fundamentalist terör örgütü ile ilgili yapılan çalışmalarda: 20 şahsa işlem yapılmış, bu şahıslardan 5 şahıs tutuklanmıştır, 2019 yılında 19 şahsa işlem yapılmış, bu şahıslardan 17 şahıs tutuklanmıştır” ifadelerini kullandı.

YANICI VE PATLAYICI MADDELER DENETLENİYOR

Ruhsatsız silah, havai fişek ve havaya ateş açma gibi konularda da mücadele yürüttüklerini ifade eden Aydın, “2018-2019 yılı için havai fişekle ilgili ekiplerimizin yaptığın denetimlerde; havai fişekten işlem yapılan sayı 70’den 59’a, havai fişekten 2018 yılında 18 bin 959 TL’den 2019 yılında 26 bin 629 TL ceza uygulanmıştır. Tabanca- av tüfeği sayısı 2018 yılında 216 adet, 2019 yılında ise 375 adet ele geçirilmiştir” dedi. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın'ın açıklamalarının ardından program soru-cevap bölümünün ardından sonra erdi.

•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ