Ucuz üründe et değil ot var! Sahte sucuğu bu şekilde anlayabilirsiniz

Sucukta yapılan sahtekârlıklar, tüketicilere tedirginlik yaşatıyor. Peki, sucuğun sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır? Konya’daki sucuk üreticisi, sucuk alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti. İşte detaylar…
Ucuz üründe et değil ot var! Sahte sucuğu bu şekilde anlayabilirsiniz

Daha önce İstanbul'da yapılan denetimlerde bazı marketlerde sucuğun et yerine ottan üretilerek satıldığı ortaya çıkmıştı. Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucukta hile tespit ettiklerini belirterek “Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti” ifadelerine yer vermişti. Konya’daki sucuk üreticisi ise konu hakkında önemli bilgilere yer vererek, tüketicilere önerilerde bulundu.

‘ETİKETSİZ SUCUK ALINMAMALI’

Etiketsiz sucuğun alınmaması gerektiğinin altını çizen üretici, “Sucuk alışverişinde bildiğiniz, güvendiğiniz yerlerden almak en garantili olanıdır. Sucuk zaten marketten alınabilecek bir ürün değildir. Kesinlikle sucuk kasaplardan alınmalı. Etiketine bakılmalı. Etiketsiz sucuk alınmamalı. Etiketsiz sucuk kendi yaptıkları sucuktur ve içerisinde ne olduğu belli değildir. Etiketli olanlarda tarihi, içeriği ve tüm bilgiler yer alır. İçindekiler kısmından ne olduğunu görebilirsiniz. Tavuksa tavuk sucuğu, etse et sucuğu olduğu bilgisi yer alır. Sahte etiket zaten olamaz. Çünkü yapan firma denetlenir.” sözlerine yer verdi.

ucuz-urunde-et-degil-1.jpg

‘UCUZ SUCUKTA KESİN BİR ŞEY VARDIR’

Düşük fiyatlı sucuk ürünlerinde kesinlikle bir hile olduğunun vurgusunu yapan üretici, “Sucukta önemli olan şeylerden biri de baharattır. Ama tamamen ottan yaparak nasıl sucuk tadını verdiler hiçbir bilgim yok. Bunu alırken anlamak zaten çok zor. Ben kaç yıllık kasabım. Bana da et sucuğu diye satılsa ben de anlamadan alırım. Ama yerken tadından anlaşılabilir. Kesildiği zaman içinin kokusundan da anlaşılabilir. Zaten en başta fiyatından anlaşılır. Bunun için bu tür ucuz ürünler tercih edilmemeli.” şeklinde konuştu.

ucuz-urunde-et-degil-2.jpg

‘SATAN DA ALAN DA SUÇLU’

Hileli ürün satan satıcının yanın da alan tüketicinin de suçlu olduğunu dile getiren üretici, “Fiyatalar bu durumdayken çok ucuza sucuk satmak mümkün değil. 20-30 liraya alınan sucuktaki et, kesinlikle et değildir. 20-30 liraya sucuk alıp, et sucuğu aldım demek zaten çok mantıksız bir durum. Bunun için satan da alan da suçludur. Alan kişi kendi istişare etmesi, satan da hakka girdiğini bilmesi lazım. Zaten fiyatların pahalı olmasından dolayı maalesef insanlar böyle ürünleri tercih ediyor. Herkes pahalı bir ürünü alamayabiliyor. Ama bu tür ürünleri tercih etmemek en mantıklısı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :