Ud Aşığı ‘Kör Ahmet’ gideli 4 yıl oldu

Yaşamı boyunca birçok esere imza atmıştı Konyalı ‘Kör Ahmet’ lakaplı sanatçı Ahmet Özdemir. ‘Kör Ahmet’in vefatının üzerinden 4 yıl geçti. Konya’nın kültür hayatına damgasını vuran isimlerden biri olan ‘Kör Ahmet’ lakaplı Sanatçı Ahmet Özdemir 6 Eylül 2016'da hayata veda etmişti.
Ud Aşığı ‘Kör Ahmet’ gideli 4 yıl oldu

Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e yörede 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşamıştır. Bağlama ve ud çalan Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra Türkiye'nin nadir meddahlarından biriydi. Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikâye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yapmaktaydı. Ahmet Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu'nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamlamıştı. Özdemir evli ve Zeki adında bir çocuk sahibiydi.

ud-asigi-kor-ahmet-1.jpg

ÖLÜMÜNÜN ÜZERİNDEN 4 YIL GEÇTİ

83 yaşında hayata gözlerini yuman Özdemir'in vefatının üzerinden 4 yıl geçti. Kör Ahmet olarak bilinen Ahmet Özdemir, Türk Halk Müziği’ni 124 türkü ile ihyâ etmiş ve yaptığı 9 albüm ile bu türküleri, yörenin üslûbunu ve melodik zenginliğini dinleyiciye ulaştırmıştır. 1933 yılında Konya’nın Selçuklu İlçesi, Güvenç Köyü’nde, 15 numaralı evde dünyaya gelen Kör Ahmet, Konya türkülerini ud ile icrâ ederken yörenin üslûp ve tavrını en nitelikli şekilde kullanmış ve birçok sanatçıya ilhâm kaynağı olmuştur. Yöresinde sayısız yerel sanatçının yetişmesine katkıda bulunduğu gibi Konya Müziği’yle ilgili birçok meşhur sanatçı da kendisinden faydalanmıştır. Özellikle Konya türkülerini seslendiren Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk ve Nuray Hafiftaş, bu talebelerinin birkaçıdır.

ud-asigi-kor-ahmet-2.jpg

KONYA YÖRESİ MÜZİĞİNİN EN ÖNEMLİ İSMİ KÖR AHMET

Ahmet Özdemir, radyo dönemlerinde Bedia Akartürk’e “Elmaların Yongası” adlı derlemesini vermiş ve onun meşhur olmasına önayak olmuştur. Yıllarca böylesi birçok sanatçıya ders vererek Konya Yöresi Müziği’ni bihakkın yapmaları yününde onlara rehberlik etmiştir. Kör Ahmet, müzisyenliğinin yanında düğün ve sünnetlerde meddahlık yapmasıyla da meşhur olmuştur. Yerel ağız ile yaptığı taklitler ve hikâye anlatıcılığı, Kör Ahmet’i Konya folklorünün en önemli kişilerinden biri yaptı. Konya Yöresi kadın eğlencelerinde erkek bulunmamasına rağmen Ahmet Özdemir, kör olmasıyla Konya Yöresi’nde kadınların yaptığı kına geceleri vb. eğlencelerde tercih edilen bir isim olmuştur.

ud-asigi-kor-ahmet-3.jpg

DOĞUŞTAN SANATÇIYDI

Konya’ya ilk elektrik kaynağını ve ilk sanayi kooperatifini getiren de üstâd Ahmet Özdemir’in babası Ali Özdemir’dir. Ali Özdemir, oğlu Ahmet Özdemir’e babasının ismini verir. Küçük Ahmet dünyaya geldikten bir müddet sonra çiçek hastalığından dolayı görme yetisini kaybeder. Konyalı Kör Ahmet’in müzikle ilgilenmesinde ailesinin etkisi de vardır. Anlattığına göre; çocukluğunda, evlerinde udlar ve bağlamalar vardı. Dedesi Ahmet Özdemir, babası Ali Özdemir, Konya türkülerini çalıp söyleyen müziğe yatkın kimselerdi. Kör Ahmet, anneannesinin verdiği kavalı eline alır almaz çalmasıyla müziğe olan yeteneğini fark ettirir. Evin kapısına vurarak tempo tutan Küçük Ahmet, daha sonraları tepsi veya bakır güğümlerle tempo tutar. Kör Ahmet’in yeteneği, yöresinde bulunan müzisyenlerin ve müzik öğretmenlerinin ilgisini çeker ve bazılarından kısa süre ders de alır. Çevresinde çok sevilen Kör Ahmet 11 yaşında iken; yöresindeki büyükleri Doruğun Haydar Ağa ve Taşbaş Tevfik Ağa ile Ankara’da Radyoevi’ne gider. Burada Muzaffer Sarısözen tarafından küçük bir imtihandan sonra TRT Ankara Radyosu Stajyer Mahallî Sanatçı ünvânını, “Duvara Mıh Çakayım, Çakayım da Bakayım” adlı kendi bestesi ile kazanır. Radyodayken sunucu Emel Gazi Nihal’den, Türkçesi’nin gelişmesi için eğitimler alır ve Vedat Nedim Tör, Muzaffer Sarısözen, Melahat Pars, Halil Önayman, Cemal Reşit Rey, İhsan Künçer, Ali Ulvî gibi birçok sanatkâr ve hocadan da faydalanma fırsatı bulur. Ahmet Özdemir daha sonra, 1963 – 1964 yıllarında Adana Radyosu’nda bulunur ve bu dönemde Şükran Ay, Mürvet Kekeli ve Ayfer Başıbüyük ile aynı sahneyi paylaşırlar. Gazinolarda dönemlerinde Zeki Müren, Necdet Tokatlıoğlu, Emel Sayın ve Ziya Taşkent gibi birçok sanatçıyla sahne alan Kör Ahmet, bu dönemlerinde de hep yeteneği, mütevâzîliği ve uyumuyla tanınır.  Halk Müziği üstâdı Konyalı Kör Ahmet (Özdemir)’in herkesçe bilinen “Haydi Bizim Evde Şeker Lokum Badem Var”, “Elmaların Yongası”, “Şu Sille’nin Sokakları Sekili”, “Gülüm Var Ocak Ocak”, “Ermenek'in Keklikleri Ötüyor” gibi birçok türküsü, TRT repertuarında bulunuyor.

ud-asigi-kor-ahmet-5.jpg
•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ