"UDEF'in yeni hedefi Güney Amerika"

UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat:- "Güney Amerika’dan az sayıda öğrencimiz var. UDEF olarak yeni hedefimizi Güney Amerika olarak belirledik. O bölgeden daha çok öğrenci gelmesi için gayret edeceğiz"- Başkent Üniversitesi Makine Mühendisliği doktora öğrencisi
"UDEF'in yeni hedefi Güney Amerika"

ANKARA (AA) - Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, "Güney Amerika’dan az sayıda öğrencimiz var. UDEF olarak yeni hedefimizi Güney Amerika olarak belirledik. O bölgeden daha çok öğrenci gelmesi için gayret edeceğiz.” dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunca bu yıl 2'ncisi düzenlenen "Benim Ülkem Türkiye" yarışmasının ödül töreninin ardından Bolat, AA muhabirine dernek faaliyetlerini ve güncel hedeflerini değerlendirdi.

Dünyanın her coğrafyasından Türkiye’ye öğrenci geldiğini kaydeden Bolat, “Amacımız Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerin tamamına ev sahipliği yapmak.” diye konuştu.

Federasyona bağlı dernekler olarak yeni hedeflerini Güney Amerika ülkeleri olarak belirlediklerini kaydeden Bolat, bu bölgeden az sayıda öğrenci geldiğini söyledi.

En fazla öğrencinin Türkiye’nin yakın coğrafyasından geldiğine dikkati çeken Bolat, Türkiye’de şu an 143 bin uluslararası öğrenci olduğunu söyledi.

- "143 bin uluslararası öğrenci"

UDEF’in “misafirperverliğin kurumsallaşmış hali” olduğunu söyleyen Bolat, şöyle konuştu:

“En fazla öğrenci gelen bölgemiz yakın coğrafyamız, yani Osmanlı coğrafyası geliyor. Irak’tan Suriye’den Azerbaycan’dan Türk cumhuriyetlerinden Balkanlar'dan. Fakat son 5-6 yılda Sahra altı Afrika’dan öğrenci gelmeye başladı. Somali’den Tanzanya’dan çoğaldı. 5-6 yıl önce Fas’tan 1-2 kişi varken şimdi binleri buldu. Endonezya’dan son dönem binden fazla öğrenci var. Hindistan’dan Bangladeş’ten öğrenci gelmeye başladı. Avrupa’dan özellikle Balkan coğrafyasından yoğun olarak geliyor. Dünyanın her coğrafyasından Türkiye’de 143 bin uluslararası öğrenci var.”

Federasyona ait dernekler olarak rehberlik ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Bolat, bu hizmetler arasında Türkçe öğrenme, üniversite başvurusu, kalacak yer, ikamet almak gibi resmi prosedürler olduğunu söyledi.

Bolat, “Bazı öğrencilerimiz evli olarak geliyor, ev kiralamaktan tutun ikamet almaya varıncaya kadar sağlık, sosyal gibi her türlü alanda yardımcı oluyoruz. Öğrencileri birileriyle beraber olunca ülkemize adapte oluyorlar.” dedi.

“Biz bir anlamda ülkemiz adına misafirperverlik yaparak onların ülkemize adaptasyonunu sağlıyoruz.” diyen Bolat, düzenledikleri yarışma ile öğrencileri sanatla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat, 4. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu’nun “Küreselden Yerele, Yerelden Küresele Uluslararası Öğrencilerin Entegrasyonu” temasıyla 8-9 Aralık’ta Erzurum’da düzenleneceğini de kaydetti.

- "Anavatana gelmek güzel bir his"

Yarışmanın şiir dalında “Korkmaz Paşa” eseriyle üçüncü olan Başkent Üniversitesi Makine Mühendisliğinde doktora öğrencisi İranlı Samed Rahimi, Kaşkay Türkçesinde çocuk şiirleri yazdığını ve bu alanda kitaplarının bulunduğunu belirtti.

Rahimi, Kaşkay Türkü her çocuğun kalbinde Türkiye sevgisinin olduğunu dile getirerek, "Türkiye’ye gelmek Kaşkay Türkü çocuklar için hayal edilen bir duygu. Anavatana gelmek güzel bir his. Burada hiç yabancılık hissetmedim.” dedi

Rahimi, yarışmanın kendisini motive ettiğini, hobi olarak şiir yazmaya devam edeceğini söyledi.

- "Türk halkı ile kökümüz aynı"

Aynı dalda “Yeşeren Ümitler” şiiriyle ikinciliğe layık görülen İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümünde doktora öğrencisi olan Türkmenistanlı Maysa Jumashova da Türkiye'nin kendisi için bir eğitim kapısı olduğunu söyledi.

Lisans eğitimi için Türkiye'ye geldiğini ve yaklaşık 9 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirten Jumashova, Türkmenistan'la Türkiye'nin kültür ve yaşam şartları açısından çok yakın olduğunu vurguladı.

Jumashova, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının sıkı olduğunu, bunun için Türkiye'yi tercih ettiğini kaydederek "Türkmenistan'da Türkiye ile olan kardeşlik bağımız 'iki devlet bir millet' diye bilinir. Türk halkı ile kökümüz, kültürümüz aynı olduğu için Türkiye'de çok zorluk yaşamadım." diye konuştu.

Kültürel yarışmaların iç dünyalarını ifade edebilmek için büyük imkan olduğunu belirten Jumashova, bu fırsatlarla yurt dışından gelen diğer öğrencilerle kardeşlik bağı kurduklarını ifade etti.

Ülkesinde birçok şiirinin yayımlandığını söyleyen Jumashova, yazdığı şiirlerden bazılarının bestelendiğini dile getirdi.

Kaynak: