UEFA'dan federasyonlara ve kulüplere 70 milyon avroluk yardım!

UEFA, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının oluşturduğu ekonomik problemler nedeniyle, Avrupa Futbol Şampiyonası Elemleri ve Uluslar Ligi'ne oyuncu gönderen takımlara 70,4 milyon avro ödeme yapacağını açıkladı.
UEFA'dan federasyonlara ve kulüplere 70 milyon avroluk yardım!

UEFA İcra Komitesi, mevcut kriz ve birçok kulübün Avrupa genelinde karşılaştığı mali zorluklar ışığında, kulüplerin UEFA milli takım müsabakalarına katkılarına göre bir an önce ödeme yapılmasına karar verdi.

UEFA'dan yapılan açıklamada, 2018-2020 tarihlerinde Avrupa'nın milli takımlar düzeyindeki turnuvalarına futbolcu gönderen 55 üye ülkenin 676 kulübüne ödeme yapılacağı duyuruldu.

Bu tür ödemelerin başlangıçta Avrupa Elemeleri play-off'larının tamamlanmasıyla yapılması planlanmıştı, ancak COVID-19 nedeniyle kulüplerin gelirlerinin azalması ve devam eden finansal taahhütleri yerine getirmek zorunda olan kulüplerin karşılaştığı zorluklar göz önüne alındığında, ödemeler aşağıda belirtildiği gibi hemen yapılacak:

Avrupa Elemeleri play-off'larında yer almayan 39 milli takıma oyuncularına gönderen kulüplere 50 milyon € ödenecek.

Avrupa Elemeleri play-off'larında yer alan 16 milli takıma oyuncu gönderen kulüplere 17,7 milyon € ödenecek.

Play-off'lar için verilmesi planlanan 2,7 milyon € bakiye, bu play-off maçlarının sonbaharda tamamlanmasıyla dağıtılacak.

UEFA EURO 2020 için, 2019'da yenilenen UEFA ile ECA arasındaki mutabakat zaptı (Anlaşma) konusunda anlaşıldığı üzere kulüplere dağıtım için kullanılabilecek en az 200 milyon € fonu bulunuyor.

UEFA İcra Komitesi tarafından onaylanan ödeme dağıtım mekanizmasına dayalı, Avrupa Elemeleri ve UEFA Uluslar Ligi için oyuncularını gönderen kulüplere 70 milyon € dağıtılacak ve kalan 130 milyon € UEFA EURO 2020 için oyuncu gönderen kulüplere dağıtılacak.

Bu ödemeler tüm Avrupa'da çok sayıda kulübe fayda sağlayacak ve kritik bir zamanda onlara önemli bir nefes alma alanı sağlayacak. 55 UEFA üyesinden 676 kulüp, 2018-20 dönemi için Avrupa Elemeleri ve UEFA Uluslar Ligi'ne katkılarından dolayı 3.200 € ile 630.000 € arasında değişen miktarlar alacak.

Karar hakkında konuşan UEFA Başkanı Aleksander Čeferin, "Avrupa kulüpleri, milli takım müsabakalarımızın başarısının ayrılmaz bir parçası. Sonuç olarak, milli takım müsabaka gelirlerimizin bir kısmı, bu kulüplere dağıtılıyor. Birçok kulübün özellikle nakit akışları ile mali sorunlarla karşılaştığı bu zor zamanlarda, kulüplerin bu ödemeleri mümkün olan en kısa sürede almasını sağlamak bizim görevimizdi"

Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) başkanı Andrea Agnelli, “Bu, kulüp finansmanına çok ihtiyaç duyulan bir likidite enjeksiyonunu temsil ediyor ve ECA'nın UEFA ile şu anda varoluşsal tehdit yaşayan kulüpleri koruma konusundaki ortak çalışmasının bir sonucu. Halk sağlığı birincil kaygımız olmaya devam ederken, Avrupa çapında futbolun yeniden başlatılmasından önce mali, yasal ve düzenleyici yardımın sağlanması, tabii ki güvenli olduğunda, ECA ve üyeleri için büyük önem taşımaktadır.”

Bu ödemelerden yararlanacak olan kulüpler, ilgili oyuncuların ilgili milli takıma gönderme döneminde lisansının oldukları kulüplerden oluşacağı ifade edildi. Sadece bir UEFA üyesi ait bir kulüp tarafından gönderilen oyuncular dikkate alınacak.

Final turnuvası oynandıktan sonra kulüplerin tam listesi ve her biri tarafından alınacak toplam miktar bildirilecek.

Kaynak: TRT SPOR, AA