Uğur Şahin ve Özlem Türeci ADD'nin ödülünü reddetti: Nedenini açıkladılar

BioNTech koronavirüs aşısını geliştirerek Kovid19 ile mücadelenin seyrini değiştiren Türk bilim insanları Uğur Şahin Ve Özlem Türeci, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kendilerine vermek istediği "Yılın Atatürkçüsü" ödülünü almaktan vazgeçti. Şahin ve Türeci, ödülü neden reddettiklerini açıkladı.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci ADD'nin ödülünü reddetti: Nedenini açıkladılar

Son iki senedir devam eden koronavirüs mücadelesinde önemli bir rol oynayan Almanya'da biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, birçok ödüle layık görüldü.

Korona aşısı ile büyük yankı uyandıran çift, başta Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den aldıkları liyakat nişanı olmak üzere birçok ödülün sahibi oldu.

ADD'DEN TÜRECİ VE ŞAHİN'E ÖDÜL


İki bilim insanı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından da bu yıl verilecek olan Yılın Atatürkçüsü ödülüne layık görüldü.

Şahin ve Türeci, Ensonhaber.com'un ulaştığı bilgiye göre bu ödülü almayı kabul etti ve bir yazı ile bunu derneğe bildirdi.

ÜÇ GÜN SONRA VAZGEÇTİLER

Üç günlük bir sürenin ardından derneğe Almanya'dan bir yazı daha gönderildi.

Türeci ve Şahin, bu kez yazılarında ödülü kabul edemeyeceklerini ifade etti.

"SADECE BİLİM KURULUŞLARINDAN ÖDÜL ALABİLİRİZ"

Türeci ve Şahin, kendilerinin bilim insanları olduklarını ve sadece bilim kuruluşları ve benzer derneklerden ödül kabul etmelerinin doğru olacağını belirtti.

ÖDÜL TÖRENİNDE DARBE ÇAĞRISI

ADD, 2021 Yılı Yılın Atatürkçüsü Ödül Töreni'ni 1 Şubat'ta düzenlemişti.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören, Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirilmişti.

Törende basın alanında Uğur Dündar, Edebiyat alanında Prof. Dr. Ataol Behramoğlu, Sağlık Alanında Prof. Dr. Ahmet Saltık ve Sanat alanında Müjdat Gezen “Yılın Atatürkçüsü” ödüllerinin sahipleri olmuştu.

'PARANTEZİ KAPATMAK LAZIM'

Törende ödül aldıktan sonra konuşma yapan edebiyatçı Ataol Behramoğlu, hükümete yönelik, "Çok uzun sürdü, bu parantezi kapatmak lazım" diyerek darbe çağrısında bulunması büyük tepki toplamıştı.