Ukrayna'daki gönüllüler savaşta insani yardım seferberliğinde

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki gönüllüler, Rusya ile devam eden savaşta insani yardım seferberliğini sürdürüyor
Ukrayna'daki gönüllüler savaşta insani yardım seferberliğinde

 Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sürerken, gönüllülerin çabalarıyla bir araya getirilen yardımlar, evsiz kalan ve tehlikeli bölgelerden göç eden savaş mağdurlarına ulaştırılıyor.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde toplanan insani yardımlar, Kiev'de bulunan bir insani yardım merkezine getiriliyor. Bu merkezdeki gönüllüler de gıda, giyim ve hijyen ürünlerinin yanı sıra ilaç, çocuklar için oyuncaklar ve hayvanlar için mamaları kutulara yerleştirerek ülkenin çeşitli bölgelerinde savaştan etkilenen ihtiyaç sahiplerine gönderiyor.

"Yaptığım işle halkıma ve ülkeme katkıda bulunuyorum"

Gönüllülerden Olga Klimenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş öncesi film ve tiyatro yapımcısı olarak çalıştığını ve savaş başladığından beri insani yardım merkezinde görev aldığını anlattı.

İnsani yardım malzemelerinin Avusturya, Polonya, İspanya ve İtalya'dan geldiğini söyleyen Klimenko, "Ukraynalıların günlük hayatta kullanılan malzemelere ihtiyaçları var ve maalesef bu ihtiyaçlar gün geçtikçe artıyor ve işimiz zorlaşıyor." dedi.

Klimenko, halkın moralini yüksek tutmak amacıyla ülkedeki ünlü şarkıcı, sinema ve tiyatro oyuncularından savaştaki asker ve sivillere mektup yazmalarını istediklerini dile getirerek gelen mektupları insani yardım malzemeleriyle kolilere koyduklarını aktardı.

Savaşın bir an önce biteceği umudunu paylaşan Klimenko, "Savaş sona erdiğinde Ukrayna’nın tekrar ayağa kalkacağına, yeniden inşa edileceğine, çok gelişmiş bir ülke olacağına içten inanıyorum. Geleceğimiz parlak olacak. Bu nedenle burada kaldım, çocuğum burada. Bugün yaptığım işle halkıma ve ülkemin bir an önce zafer kazanmasına katkıda bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

"Türk halkına ve Erdoğan’a destekleri için minnettarız"

İnsani yardım merkezi yöneticisi Sergey Buryak, Ukrayna halkının zor dönemden geçtiğini ve savaş döneminde birbirilerini desteklemeye çalıştıklarını belirtti.

Savaş öncesi Türkiye'yi defalarca ziyaret ettiğini ve çok sevdiğini vurgulayan Buryak, "Dost olan Türk halkına ve özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu zor dönemde desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Ukrayna’da Bayraktar (İHA) için şarkılar bile yazılıyor, çalınıyor." diye konuştu.

"Elimize silah alamadığımız için Ukraynalılara insani yardım sağlıyoruz"

Merkezde gönüllü olarak çalışan Yevdokiya Gusak, üniversite öğrencisi olduğunu ve derslerin çevrim içi devam ettiğini söyleyerek "Yaşımızdan dolayı elimize silah alamadığımız için Ukraynalılara bu şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum." dedi.

Üniversite öğrencilerinden Anna Maksimenko de insani yardım toplama sürecine katkıda bulunmaya çalıştığını vurgulayarak "Hayatımız 24 Şubat’ta değişti. 21. yüzyılda savaşın yaşandığını, çocukların acı çektiğini ve insanların öldüğünü kabullenemiyorum." ifadesini kullandı.

Gönüllülerden Vitaliy Halimançuk da savaşa kadar turizm şirketi işlettiğini ve Türkiye'ye turlar düzenlediğini, savaş başladığında ise gönüllü olarak ordu için insani yardım toplamaya başladığını anlattı.

"Hostomel'deki evim ve çalıştığım fabrika bombalandı"

Merkeze malzeme almak için gelen Hostomel göçmeni Aleksandr Vlasyuk, Kiev'e bir süre önce geldiklerini belirterek "Hostomel'deki evimiz bombalandı ve acilen kenti terk etmek zorunda kaldık. Üzerimde sadece mont vardı. Çocuk için bazı malzemeler alıp, arabayla Kiev'e geldik." dedi.

Hostomel'de çalıştığı fabrikanın da bombalandığını anlatan Sergey, Kiev'de bir süre akrabalarında kalacaklarını kaydetti.

 

 

Kaynak:

Etiketler :