Uluslararası camiadan Türkiye'deki yangınlara büyük destek

Türkiye son 8 gündür tüm yurdu saran orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Uluslararası camiadan da destek gelmeye devam ediyor. Çok sayıda ülkeden uçak, helikopter ve ekip yangın söndürme çalışmalarına dahil olacak.
Uluslararası camiadan Türkiye'deki yangınlara büyük destek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki değerlendirme toplantısı öncesi açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

"Yangın bazı bölgelerde kontrol altına alındı"

(Manavgat) 6 uçak, 2 insansız hava aracı, 2'si yönetim 17 helikopter, 1878 araç ve 6 bin 500'den fazla personelle çalışmayı sürdürdük. Bugün 5 ilçede 15 farklı noktada yangınla mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz cansiperane çalışıyor. Bazı cephelerde soğutma çalışmaları başladı. Yangın bazı bölgelerde kontrol altına alındı, bazılarında ise kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

 

 

 

Uluslararası camiadan destek sürüyor

Uluslararası camiadan destek gelmeye devam ediyor. 4 ülke daha yardım için Avrupa Birliği'ne başvuru yaptı. Helikopterin kullandığı su tankı (bambi) farklı ülkelerden getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Azerbaycan'dan 2, Ukrayna'dan bir, Rusya'dan yarın sabah 2, cuma günü 3 bambi Türkiye'ye gelecek.

Birçok ülkeden uçak ve ekip desteği geldi

Yarın sabah Azerbaycan'dan 1 uçak ve uçakta 10 personel, 40 itfaiye aracıyla birlikte 150 personel ülkemize gelecek. Özel şirketten bulup da kiraladığımız 4 uçak Isparta Havalimanı'na indi. Bir şirketimizin, İsrail'deki bir şirketten kiraladığı 2 uçak da yarın ülkemize gelecek. Uçuş izinleriyle ilgili tüm işlemleri tamamladık.

 

 

 

"İhtiyaca göre gelen önerileri değerlendireceğiz"

Pakistan, Polonya, Gürcistan, Kazakistan, Bosna Hersek, ABD, Kanada ve Japonya, Kızılaç ve Kızılay Federasyonlarından bazı yardım teklifleri geldi. Bu ülkelere ihtiyaçlarımızı söyledik. Uçak ve helikopter, havadan desteğe ihtiyaç olduğunu söyledik. O ülkelerden yanıt bekliyoruz. İhtiyaca göre gelen önerileri değerlendireceğiz.

KKTC’den 21 kişilik bir ekip bu akşam saatlerinde deniz yoluyla yola çıktılar. Mersin’e gelecekler Taşucu’na. Bu sayı olarak sembolik olabilir ama bizim için son derece değerlidir, anlamlıdır.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

28 Temmuz'da 4 ayrı noktada yangınımız başladı ve Antalya'mızda doğrudan 50 mahallemizi yerleşim yerini etkiledi ve hemen burada oluşturduğumuz koordinasyonla Antalya İl Jandarma Komutanlığımız, emniyet birimlerimizle birlikte bu mahallede yaşayan vatandaşlarımızı güvenli alanlara çektik. Devletimiz tüm kurumlarıyla seferberlik ruhuyla çalışıyor. Tüm ekiplerimiz insanüstü bir gayretle mücadele ediyor.

Yaralı 722 kişiden 708'sinin tedavileri tamamlandı

Yangınlar Antalya'da 50 mahalleyi etkiledi. Yangında doğrudan etkilenen 722 vatandaşımız yaralıydı. 708'inin tedavileri tamamlandı. Sadece 7 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. Onlarda da herhangi bir risk söz konusu değil. 2 bin 400 afetzede kardeşimize psikososyal destek verdik. Yaralı hayvanlarımız için 7/24 veteriner hizmeti veriliyor. Şu ana kadar 93 aileye konteynerleri sahada kurduk. Bunun dışında da yine 20 mahallemizde wc, duş sistemini kurmak suretiyle günlük ihtiyaçlarını karşılayacak adımlarımızı attık. Diğer taraftan çadır ihtiyaçlarımızı da hem hayvanlarımızın barınabilmesi amacıyla hem de insanlarımızın, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu çadırlara ilişkin de şu ana kadar 133 çadır kurulmuş durumda.

"Hayatı normale döndürmek için canla başla çalışıyoruz"

Günde ortalama 14 bin vatandaşımıza yemek dağıtılıyor. Şu ana kadar bölgemize gelen nakdi yardım, 47,5 milyon lira. Hayatı normale döndürmek için canla başla çalışıyoruz. Elektrik ve içme suyu altyapılarında çalışmalar sürüyor.

"Şu ana kadar 912 kişiye yaklaşık 13 milyon lira nakdi ödeme yapıldı"

Nakdi yardım çerçevesinde ailelerimizi evleri yangında zarar gören, yangın afeti sebebiyle yine arsalarında, arazilerinde, tarım alanlarında zarar gören vatandaşlarımıza nakdi yardımları yapmaya başladık. Bu çerçevede şu ana kadar 912 kişiye yaklaşık 13 milyon lira nakdi ödeme yapıldı. Evi tamamen yanan vatandaşlarımıza 50 bin liraya kadar hasarları verilecek, bu çerçevede bunların ilk bedelleri yatırıldı kısmi olarak kalan kısmı da yatırılmaya devam edecek. Yine canlı hayvanlarımıza, tarım arazilerimize gelen zararların tespitlerini de gerek defterdarlığımız gerek tarım il müdürlüğümüz yapmaktadır. Bu çerçevede yine zarar gören vatandaşlarımıza hayvanların rayiç bedeli neyse bu bedel çerçevesinde yardımlar yapılacaktır. Aynı şekilde tarım arazilerinde yangında dolayı meydana gelen zararları da karşılayacak adımları atıyoruz.

Hasar tespit çalışmaları 

Bir taraftan da hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Bu da bizim açımızdan çok önemli çünkü vatandaşımız evine girmek istiyor. Şu an 2 bin vatandaşımız doğrudan yangından etkilenmiş durumda. Yapmış olduğumuz hasar tespitlerle toplamda 6 bin bağımsız bölümün incelenmesi yapıldı ve 2006 adet bağımsız birimin acil ağır hasarlı ve yıkık olduğunu tespiti yapıldı, bunların 1118'i de konut.

Elektrik ve içme suyu altyapılarında çalışmalarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Bu noktada su verilmeyen hiçbir mahallemiz kalmadı. Elektrik noktasında da toplam yangından zarar gören 36 bin 608 abonemizden sadece 222'sine enerji veremiyoruz. Kalan abonelerin tamamına enerji veriyoruz. 

Yangın bölgesinde yaşayan vatandaşların şu an büyük bir kısmı yaylalarda. Bunlar iki-üç ay içerisinde köylerine, mahallelerine dönecek. Hasar görmüş ne kadar ahırımız varsa üç ay içerisinde bu ahırların tamamının inşasını gerçekleştirmiş olacağız. Bu çerçevede yaklaşık 344 tane ahırımız bu yangında hasar görmüş durumda. Dolayısıyla 344 ahırımızı üç ay içerisinde tamamlayıp vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. 

"Konutlar sit ya da koruma alanına yapılmayacak"

Konutlarımızı yerinde yapacağız. Konutlar sit ya da koruma alanına yapılmayacak. Vatandaşlarımızın bulunduğu alanlar nerede ise oralarda yapacağız. Yöresel mimariye uygun bir şekilde konutları hazırlıyoruz. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Devletin bütün kurumları, birçok noktada başlayan ve ülkenin ciğerlerini yakan orman yangınlarıyla topyekun mücadele halinde. Sahada cansiperane şekilde yangınların söndürülmesi adına gece gündüz emek verenlere minnettarız. 

İnşallah kısa sürede de bu afetin üstesinden geleceğiz. Bakanlık olarak hem ulaşım hem de haberleşme açısından herhangi bir sıkıntı yaşamamak için bütün yangın olan bölgelerde büyük teyakkuz halindeyiz. Bizler Antalya'dayız ama gözümüz, kulağımız diğer bölgelerde. Karadan, havadan hatta denizden topyekun bir mücadele var. Özellikle Bodrum ve Marmaris'te denizden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzün tahlisiye botları römorkörleriyle denizden de güçlü bir destek veriyoruz. Yine burada da bütün yangın bölgelerinde özellikle lojistik olarak bütün ekiplerimiz, bütün elemanlarımız, şantiyelerimizi adeta bir koordinasyon merkezlerine dönüştürdü. Çok ciddi bir çalışma var. Binlerce çalışma arkadaşlarımızla cansiperane bir çalışma var. Allah hepsinden razı olsun. Dünyada ender görülen afetlerden bir tanesi var şu anda. İnşallah bunun da kısa sürede üstesinden geleceğiz.

Tabii bir taraftan yangının söndürüldüğü bölgelerde, afetten etkilenen vatandaşlarımızla ilgili de onların dertlerini, sıkıntılarını kısa sürede çözüyoruz. Onlarla da ilgileniyoruz. İnşallah bütün temennimiz kısa sürede bu işin üstesinden gelmektir. Devletimiz dimdik ayaktadır ve çok güçlüdür. Herhalükarda en kısa sürede bu işin üstesinden gelecek ve afetin izlerini en kısa sürede ortadan kaldıracaktır.