Üniversiteliler hayvanlara ve doğaya yönelik şiddete karşı film çekecek

Esaretten Cesarete Kısa Film Yarışması Platformunca, hayvanlara ve doğaya yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla üniversite öğrencileri arasında kısa film yarışması düzenlenecek- Platform Başkanı Kadri Şafak Güçer:- "Yarışma ile hayvanlara karşı şiddet
Üniversiteliler hayvanlara ve doğaya yönelik şiddete karşı film çekecek

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Esaretten Cesarete Kısa Film Yarışması Platformu, üniversite öğrencileri arasında düzenleyeceği kısa film yarışmasıyla hayvanlara ve doğaya yönelik şiddete dikkati çekerek farkındalık oluşturacak.

Platformun başkanlığını yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik ve Perinatal Patoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Şafak Güçer, AA muhabirine toplumu ilgilendiren önemli konularda, 3 yıldan bu yana, üniversite öğrencilerine yönelik kısa film yarışmaları düzenlediklerini söyledi.

Güçer, bu sürede yarışmanın temasını "madde bağımlılığıyla mücadele", "kadın ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele" gibi konularda belirlediklerini anlattı.

Yarışmalara Türkiye'nin 7 bölgesinden üniversite öğrencilerinin başvurduğunu aktaran Güçer, tamamen amatör ruhla hazırlanan bu filmlerin, aynı zamanda bağımlılık ve şiddete karşı bir protesto niteliği taşıdığını dile getirdi.

- "Doğayı tahribat, insan yaşamını zora sokuyor"

Güçer, yarışmanın bu seneki temasını "doğaya ve hayvana karşı şiddetle mücadele" olarak belirlediklerini anlattı.

Doğaya yönelik şiddetin özellikle sanayileşme ve doğayı insan ihtiyaçlarına göre şekillendirme isteğinden ortaya çıktığını vurgulayan Güçer, şöyle devam etti:

"İnsan kaynaklı bu tahribat, yaşamı zora sokuyor ve hayata karşı yeni tehlikeler doğuruyor. Canlıların habitatlarını ortadan kaldıran bu durum, yaşam koşullarını da zorlaştırıyor. Hayvana yönelik şiddet ise sokak hayvanlarına uygulanan fiziksel şiddet ile sınırlı kalmıyor. Doğaya uygulanan şiddet, çevrede yaratılan tahribat sonucunda yaşam alanlarından uzak kalan ve daha zor şartlar altında yaşamak zorunda olan tüm hayvanları kapsıyor.

Türkiye'de hayvanlara yönelik şiddetin, etkili cezalara çarptırılmaması ve para cezaları seviyesinde kalması, şiddete eğilimli kişilerin hayvana yönelik şiddetini artırıyor. Esaretten Cesarete Kısa Film Yarışması olarak, bu sene bu konularda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz."

Güçer, yarışmada ortaya çıkan farkındalıkla hayvana yönelik şiddete karşı yasal bir düzenleme için de ilgili kurumlarla görüşme yapmak istediklerine değinerek, "Yarışma ile hayvanlara karşı şiddet suçlarına ilişkin çıkarılacak yasaya da destek olmak istiyoruz. Yarışma ile öncelikle üniversitelerde öğrenim gören 5 milyon dolayında öğrenciye ulaşarak farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Daha sonra bu farkındalığın topluma yayılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Doğaya ve hayvana yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmanın en iyi yolunun üniversite gençliği olacağına değinen Güçer, "Bugünün üniversite öğrencileri, yarının ülkeyi idare edecek gençleri olacak. Bu farkındalığı edinen gençler, toplumu da şekillendirecektir." değerlendirmesini yaptı.

- Yarışmanın ödüllü filmlerine gala yapılacak

Yarışmaya katılacak filmlerin 3-10 dakika arasında olması gerekiyor. Yarışmanın birincisine 10 bin lira, ikincisine 7 bin lira, üçüncüsüne 4 bin lira, en iyi animasyon filmine ise 5 bin lira ödül verilecek.

Kısa filmleri değerlendirecek jüri üyeleri, tiyatro, dizi, sinema oyuncuları, avukat, film ve belgesel yönetmenlerinden oluşuyor.

Yarışmaya başvurular, 3 Nisan'da sona erecek. Gala gecesi ise 17 Nisan'da, Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi'nde düzenlenecek.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgiye, "www.esarettencesarete.org" internet adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: