"Unutulan Zafer: Kut'ül Amare"

"Unutulan Zafer: Kut'ül Amare"
- Bağdat'ın güneyinde bulunan Kut şehrinde Osmanlı ile İngiliz kuvvetleri arasında geçen büyük muharebenin detayları ve günümüze yansımaları Konya'da düzenlenen panelde anlatıldı
- SÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soylu: "Dünyayı etkileyen böyle büyük bir zaferi ne yazık ki unuttuk"

 

Selçuk Üniversitesinde (SÜ) düzenlenen "Unutulan Zafer: Kut’ül Amare" panelinde, Osmanlı Devleti'nin İngilizler karşısında 29 Nisan 1916'da kazandığı zaferin detayları ve günümüze yansımaları anlatıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ve SÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanifi Soylu'nun oturum başkanlığı yaptığı panele Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Özden ile Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Avcı konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Hanifi Soylu, tarihimizdeki önemli zaferlerden Kut'ül Amare’den bugün birçok kişinin bilgisi olmadığını söyledi.

Soylu, "Halil Paşa komutasında kazanılan bu zafer, 1952 yılına kadar "Kut Bayramı" olarak kutlanıyordu. Ama ülkemizin NATO'ya üye olmasının ardından artık kutlanmamaya başlandı. Biz dünyayı etkileyen böyle büyük bir zaferi ne yazık ki unuttuk" dedi. 

- "Çanakkale'den sonra ikinci büyük zaferimiz"

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Avcı ise "Kut’ül Amare: Şanlı Tarihimizin Unutulan Bir Sayfası" konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Kut'ül Amare'nin Çanakkale'den sonra Osmanlı ordusunun İngilizler karşısındaki ikinci büyük zaferi olduğunu vurgulayan Avcı, "Irak'ın Kut'ül Amare bölgesinde yapılan muharebe, 1. Dünya Savaşı'nın en önemli mücadelelerinden biridir. İngilizler karşısında zaferle sonuçlanmıştır. Osmanlı ordusunun Çanakkale'den sonra İngiliz birliklerine ikinci önemli darbeyi vurduğu muharebedir. İngiliz birliklerinin Kut Şehri'ni kuşatmasının ardından Osmanlı ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu zafer tarihimizin seyrini değiştirmiştir" diye konuştu.

- "Biz unuttuk 'Kut' unutmadı"

Kut'ül Amare'deki anılarını paylaşan Prof. Dr. Hilmi Özden de bu yıl Kut şehrini ziyaret ettiklerini, buranın tarihimizin önemli hafıza kodlarından biri olduğunu söyledi. Özden, şunları kaydetti:

"Nice zaferlerimizi unutmuş bir milletiz. Biz unuttuk ama Kut'ül Amare halkı her bayram en güzel elbiselerini giyerek çocuklarının ellerinden tutup çiçeklerle dua etmeye oradaki Türk şehitliğine gidiyorlar. Çiçekler götürüp şehitlerimizin başında dua ediyorlar."