1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Urednik AA pogođen sa dva plastična metka tokom napada izraelske policije u Al-Aksi
Urednik AA pogođen sa dva plastična metka tokom napada izraelske policije u Al-Aksi

Urednik AA pogođen sa dva plastična metka tokom napada izraelske policije u Al-Aksi

Izraelske snage sigurnosti i večeras izvode napade na Al-Aksu i okupljene Palestince u tom kompleksu

A+A-

Urednik Anadolu Agency (AA) za Bliski istok Turgut Alp Boyraz pogođen u nogu sa dva plastična metka tokom napada izraelske policije u kompleksu Al-Aksi, javlja Anadolu Agency (AA).

Još uvijek traju napadi koje su izraelske snage sigurnosti počele izvoditi nakon što su vjernici klanjali akšam-namaz u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

Urednik AA zadobio je dvostruku povredu na nozi koja je pogođena s dva plastična metka izraelske policije.

On je kazao da izraelska policija gađala plastičnom municijom i žene i djecu u Al-Aksi, a da je on pogođen dok je izvještavao o tom događaju. Dodao je da je pogođen čim su policajci vidjeli kameru.

Boyraz je četvrti reporter AA koji je ranjen od početka napada izraelske policije u Al-Aksi, a ranije su napadnuti i povrede zadobili reporter Esat Firat, fotoreporter Fayez Abu Rumaila i fotoreporter Mustafa Kharouf.

Generalni direktor AA Serdar Karagoz na Twitteru je osudio napade i loš odnos izraelske policije prema novinarima.

“Naš kamerman Fayez Abu Rumaila je brutalno napadnut od strane izraelske policije dok je snimao nepravdu koja se događala u Al-Qudsu“, naveo je Karagoz.

On je zatražio od izraelskih vlasti da poštuju ljudska prava, zakone i novinarstvo

Tokom večerašnjeg napada izraelskih snaga je došlo i do izbijanja požara, a zapalilo se i jedno stablo u haremu džamije. Požar je ugašen intervencijom vatrogasaca.

Uprkos napadima izraelskih snaga, vjernici su klanjali i teravih-namaz u Al-Aksi.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak napadom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse. Povrijeđena je najmanje 331 osoba.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.

HABERE YORUM KAT