“Ürtikeri kötüleştiren etkenlerden sakınılmalı”

Ürtiker hastalığında kırmızı, kaşıntılı ve 24 saat içinde kaybolan kabarıkların görüldüğünü belirten İsmail Örs, “Ürtiker hastalığında önemli olan ürtikeri kötüleştiren etkenlerden sakınmaktır” dedi.
“Ürtikeri kötüleştiren etkenlerden sakınılmalı”

Ürtiker (Kurdeşen) hastalığının ortaya çıkıp kısa bir süre sonra kaybolabilen, der,de kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize olarak sık görülen bir hastalık olduğunu aktaran Özel Büyükşehir Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Örs, “Ürtiker hastalığının farklı tipleri de vardır. En sık görülen şekli olağan ürtikerdir. Eğer ürtiker atakları kişide 6 haftadan kısa bir süredir varsa ‘Akur Ürtiker’, daha uzun süredir devam ediyorsa ‘Kronik Ürtiker’ olarak adlandırılır. Ürtiker hastalığını; özellikle nezle, grip gibi akut üst solunum yolu enfeksiyonları, ağrı kesici, kas gevşetici v antibiyotik ilaçları, alkol, gıda ve gıda katkı maddeleri ve nadir olarak fındık, ceviz, balık, domates, çilek gibi yiyecekler ürtiker hastalığından sorumlu olabilirler. Ürtiker hastalığında saptanan muayene bulguları ise tanı koydurucudur. Nedeni bulmak amacıyla doktorunuz size sorular sorabilir ve gerekli görürse bazı testler isteyebilir. Ürtiker hastalığının birçok tipinin tanısında alerji testlerinin yeri yoktur” diye konuştu.

2-20190315114806.jpg

“CİDDİ BULGULARA YOL AÇABİLİR”

Bazı hastalarda ürtiker hastalığı ataklarının belli tetikleyiciler sonrasında olduğuna vurgu yapan Örs, “Bu tetikleyiciler sıklıkla fiziksel faktörler, yiyecekler, ilaçlar, vücut ısısını artırıp terlemeye neden olan faktörler ve deriye temas eden bazı maddelerdir. Anjioödem ise derinin daha derininde ortaya çıkıp kabarıklık, şişme, kaşıntı veya yanma-batma hissi şeklinde bulgular veren ürtiker hastalığı formudur. Sıklıkla göz kapaklarında, dudaklarda ve bazen ağız içinde olmaktadır. Eller etkilendiğinde şiş ve ağrılı olabilirken ağız içi etkilendiğinde ise nefes darlığı ve yutma güçlüğü gibi ciddi bulgulara yol açabilir” şeklinde konuştu. 

3-009.JPG

“ŞİŞLİKLERİNİN GERİLEMESİ 24 SAATTEN UZUN SÜRER”

Ürtiker hastalığında kırmızı, kaşıntılı ve 24 saat içinde kaybolan kabarıkların görüldüğünü ifade eden Örs, “Bu kabarıklar birleşerek büyük boyutlara ulaşabileceği gibi küçük boyutlarda da kalabilirler. Anjioödem ise göz kapakları, dudaklar, avuç içi ve ayak tabanında daha sık görülen şişlik şeklinde bulgu verir. Bazen ağız için ve yemek borusunda şişlik ortaya çıkabilir. Bu durum hastada nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi şikayetlere neden olur. Anjioödem şişliklerinin gerilemesi 24 saatten uzun sürer” dedi.

4-722.jpg

KAÇINILMASI GEREKEN İLAÇLAR

Ürtiker hastalığında önemli olan ürtikeri kötüleştiren etkenlerden sakınmak olduğunu söyleyen Örs, “Çok gerekli olmadıkça ağrı kesici ve aspirin kullanmayın. Hipertansiyon ilacı olarak kullanılan ACE inhibitörleri özellikle anjioödem hastalarının kaçınması gereken ilaçlardır. Alkol kesinlikle tüketmeyin. Ağır egzersiz, aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak durunuz. Boya ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketmeyiniz. Bu etkenler ürtiker hastalığını artıran etkenlerdir” diyerek sözlerine son verdi.   YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ