1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Uskoro drugi sastanak ministarstava odbrane Turske i SAD-a o avionima F-35
Uskoro drugi sastanak ministarstava odbrane Turske i SAD-a o avionima F-35

Uskoro drugi sastanak ministarstava odbrane Turske i SAD-a o avionima F-35

Nakon prošlosedmičnog sastanka u Ankari, drugi bi se trebao održati u Washingtonu za nekoliko mjeseci, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Turske

A+A-

Delegacije ministarstava odbrane Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) planiraju održati drugi sastanak o avionima F-35 u Washingtonu za nekoliko mjeseci, potvrdili su izvori Ministarstva odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Službenica za analizu i ocjenu pri Uredu za odnose s medijima Ministarstva odbrane Turske Pinar Kara govorila je na konferencije za novinare u Ankari, tokom koje je podijelila informacije o aktivnostima ministarstva.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Kara je navela kako turska vojska nastavlja odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija FETO, PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a.

"Od 24. jula 2015. godine neutralizirano je ukupno 32.835 terorista, uključujući sjeverni Irak i Siriju, a od početka ove godine neutralizirano je 2.360 terorista", kazala je Kara, te dodala:

"Tokom oktobra u 27 operacija unutar i izvan granica Turske neutralizirano 279 terorista."

Bilo je govora o prošlosedmičnom sastanku delegacija ministarstava odbrane Turske i SAD-a o programu F-35.

"Održan je prvi sastanak. Obje strane iznijele su svoje perspektive i stavove. Drugi sastanak trebao bi se održati u Washingtonu za nekoliko mjeseci. Na sastancima se raspravlja o načinima rješavanja problema", istakla je Kara.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nedavno je izjavio kako bi SAD trebao isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod.

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavlja prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja.

HABERE YORUM KAT